Lofsan

Intervju om promenader som träningsform

Tidigare idag gjorde jag en tidningsintervju som publiceras i vår om hur man kan använda sig av promenader som träning. Jag förespråkar promenader, så kallad lågintensiv träning, för dig som har en skada eller ont  någonstans och därför inte kan springa, är nybliven mamma, tycker om lugnare träning, har mycket tid att träna på, behöver återhämta kroppen eller är nybörjare eller otränad. I Stora löparboken för kvinnor (kommer ut i mars) som jag har skrivit tillsammans med Jessica Almenäs så har vi gjort ett eget avsnitt just om lågintensiv träning och promenader. Men redan här kan du nu läsa några tips från mig!

Viktigt att tänka på:

Om du varit inaktiv tidigare börja med 20 minuter promenad första 2 veckorna, öka sedan 10 minuter per vecka tills du är uppe i 60 minuter per promenad.

Ha bra skor som sitter skönt på foten.

Rör på dig mellan 10.000 och 16.000 steg per dygn. Sträva efter minst 30 minuter rörelse i dagsljus per dag.

3 sätt att boosta dina promenader på:

Backpromenader: Gå till en backe, gå uppför backen motsvarande halva tiden du planerat din promenadlängd.

Styrkepromenader: 20 knäböj, 20 utfall och 20 armhävningar mot bänk 3 gånger per promenad.

Pulspromenader: Dela upp din promenad i 5 minutersintervaller där den första minuten var femte minut är gång i riktigt snabbt tempo, så att du blir andfådd. Förläng den snabba minuten med 1 minut varannan vecka så att du efter 2 veckor går 2 minuter snabbt, 3 minuter lagom takt, efter 4 veckor går du 3 minuter snabbt, 2 minuter lagom takt, efter 6 veckor 4 minuter snabbt, 1 minut lagom takt.

IMG_9502

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Svara Therese 8 december, 2014 at 21:16

  Tack för superbra tips!

  [Svara]

 • Svara jeanna 9 december, 2014 at 07:19

  Jag föresprylar promenader som transport! Jag har inte haft SL-kort på flera år, går för det mesta överallt. Och cyklar ibland. Mest för frisk luft och chans till dagsljus. Och så är det skönt för en kontorsråtta att vara på benen.

  [Svara]

 • Svara jeanna 9 december, 2014 at 07:19

  Förespråkar förstås 😉

  [Svara]

 • Svara Erika 9 december, 2014 at 12:45

  Vilket bra inlägg! Jag suger åt mig som tusan nu efter sjukdom.

  [Svara]

 • Lämna kommentar