Lofsan

Internationella klimakteriedagen

Med en alldeles egen dag 18/10 så ska självklart KLIMAKTERIET uppmärksammas, något som jag skriver mycket om i mina nya bok Lofsans underverk.

Klimakteriets betydelse för bål och bäckenbotten

Klimakteriet kan vara en period då man får problem med bäckenbotten och här förklarar jag hur det hänger ihop och hur du kan hantera det.

Klimakteriet kallas också övergångsåldern. Det varar oftast från något år innan den sista mensen och några år därefter. Den sista mensen kallas för menopausen. Menopausen infaller någongång mellan 40 och 57 års ålder. Det som händer under klimakteriet är att ägganlagen tar slut. Äggstockarna innehåller sedan födseln en stor mängd omogna ägg, en del av dem mognar till ägg som kan befruktas. Ägganlagen försvinner gradvis och vid menopausen finns det inte några ägganlag kvar. Under klimakteriet förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen. En del kan må dåligt medan andra känner sig som vanligt eller bättre än innan.

Könshormonet östrogen

Mängden östrogen i kroppen varierar under en livstid. Före puberteten är halterna mycket låga. Från den första menstruationen följer cirka 40 år med höga halter av östrogen. Därefter sjunker halten östrogen och stannar på en konstant låg nivå ungefär fem år efter menopausen. Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel livmodern, underlivet, skelettet och hjärnan.

Den minskade mängden östrogen under klimakteriet gör att du till exempel kan få:

  • värmevallningar
  • svettningar
  • humörsvängningar
  • sömnproblem
  • torra och sköra slemhinnor i underlivet
  • urinvägsbesvär

Dessa besvär kallas för klimakteriebesvär eller övergångsbesvär. Den minskade mängden östrogen kan så småningom öka risken för benskörhet. Det är vanligt att ha mer eller mindre klimakteriebesvär i flera år. Du kanske har värmevallningar och svettningar, men inte värre än att du kan stå ut med dem. Kanske har du så mycket besvär att det påverkar ditt vardagsliv. Eller så har du inga klimakteriebesvär alls, mensen bara upphör. Humörsvängningar – retlighet, irritation och nedstämdhet – påverka dina relationer till andra.

Som inom många andra områden kopplade till kvinnohälsa finns det inte så mycket forskning på klimakteriet och dess påverkan på bäckenbotten bedriven över längre tid. Det man sett hittills är att menopausen och klimakteriet gör att kvinnor tappar muskelstyrka på kort tid, att man får sämre känsel i delar av underlivet, att man i större utsträckning får gaser och svårt att hålla in både avföring och gaser i ändtarmen och en ökad risk för framfall, urinläckage samt förstoppning. Ett högre BMI (relationen mellan längd och vikt) blir av större betydelse för urinläckage än tidigare.

Det intressanta i detta sammanhang, tycker jag, är kopplingen mellan urinläckage, framfall och förstoppning och att det ena kan orsaka det andra. Många kvinnor kan ha ”kommit undan” alla besvär tidigare i livet men i och med den minskade östrogenhalten ökar symtomen plötsligt utan att man förändrat sina vanor. Med stor medvetenhet om sin bäckenbotten och god kontakt med underlivet går det att förebygga och minska risken för såväl urinläckage som framfall och förstoppning, detta med hjälp av bäckenbottenträning och andningsövningar som hjälper bäckenbotten att slappna av. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

Lämna kommentar