Lofsan

Hans gästbloggar: Sveriges godaste köttfärssås

En av de allra vanligaste maträtterna på svenska matbord är utan tvekan spagetti och köttfärssås!

IMG_1561

Ursprunget är givetvis det italienska köket och har dokumenterats till trakten av Bolonga så tidigt som 1700-talet och har ända sedan sent 1800-tal varit en viktig hörnsten i pastans rike, men då vanligen kallat ”Ragù alla Bolognese” eller kort och gott ”Ragù”.

Viktiga detaljer i de klassiska recepten är lång koktid, pancetta, rotsaker, svamp (ibland tryffel), vin, möjligen en skvätt grädde och – något förvånande – aldrig serverat med spagetti utan oftare med makaroner, eller en platt pasta som pappardelle eller tagliatelle eller kort och gott med rejäla skivor av bra bröd.

Här i Sverige har vi sakta men säkert utvecklat en stor mängd av varianter som alla tycks ha det gemensamt att alla tycker att det är gott. 🙂

Tillsammans med Bong Touch of Taste kör Lovisa nu ”Sveriges godaste köttfärssås”, vilket helt enkelt handlar om att ni i kommentarsfältet delar med er av ERA bästa köttfärssåsrecept, så att vi alla får en hel skatt av recept att gräva ur i flera månader framöver. Vegetariska! Orientaliska! Snabba! Lyxiga! Norrländska! Asiatiska! Klassiska! Barnvänliga! Unika! – Bring it on!

IMG_1559

Bong Touch of Taste själva har ett bra recept som är lätt, snabbt och enkelt, men som ändå blir väldigt smakrikt och gott. Testa det HÄR!

IMG_1557

Jag själv gillar att komplicera saker och har sedan många år arbetat mig fram till en härligt komplex och god variant. Testa gärna mitt recept i helgen! Det ger en mycket stor sats och kan användas till t ex lasagne ett par dagar senare eller serveras i sin helhet till ett riktigt stort sällskap på uppåt 8 personer.

IMG_1552

Ingredienser:

400 g blandfärs

800 g älgfärs (går att byta ut mot riktgt bra nötfärs)

150 g pancetta

50 g foie gras (eller kycklinglever eller grov leverpastej)

1 st urgröpt salsiccia (eller ca 2 msk av annan god, kryddstark korv, mycket, mycket fint hackad)

1 stor gul lök

2 morötter

1 palsternacka

1/4 selleri

4 skogschampinjoner

1 röd paprika

1 chillifrukt

3-4 vitlökar

1 kruka persilja

3 burkar finkrossade tomater

3 msk tomatpuré

1 msk röd vinbärsgelé

6 dl rött vin

3 msk Bong Touch of Taste mörk oxfond

3 msk stark ajvar relish

1 msk soya

1 msk Worchestersås

1 tsk fransk senap

(ev 1 tsk muscovadosocker/brunt socker)

olivolja

parmesan

salt, svartpeppar, oregano, timjan, basilika

Så här gör du:

Hacka grönsakerna fint och fräs dem på ganska hög värme i olivolja i en stor stekpanna tills de får lite färg.

IMG_1554

Fräs samtidigt pancettan i en djup gryta tills den får lite färg. Tillsätt då lite olivolja, höj värmen till max och addera sedan köttfärsen och korven. Fräs den under omrörning med trägaffel tills färsen är nästan genomstekt.

IMG_1564

Häll över grönsakerna och allt vin. Rör om och låt vinet koka in ett par minuter.

Addera tomaterna och alla smaksättare utom parmesan, men kom ihåg lever, fond, persilja och kryddor.

Sänk värmen och låt allt puttra under ett nästan tättslutande lock i minst 90 minuter, gärna två timmar.

Medan du väntar: Duka, riv parmesan, koka pasta, gör en bra sallad, ordna med dryck och fixa med annat som också behövs.

Smaka av. Kanske tillsätta mer vin, fond, kryddor eller annat?

Servera med pasta med tuggmotståndet kvar, rejält med sallad och riven parmesan. Ketchup är givetvis FÖRBJUDET.

IMG_1569

Hur gör du din godaste köttfärssås? Dela med dig av ditt favoritrecept!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Kommentarer

  • Svara Netti 13 februari, 2015 at 07:14

    Åh vad gott det ser ut! Jag måste visa min make denna recept för han älskar att laga mat med egen fantasi :-).

    [Svara]

    Hans Reply:

    Gör det! Bidra sedan med hans recept!

    [Svara]

  • Svara Jessi 13 februari, 2015 at 11:05

    500 g fin svensk nötfärs
    1 finhackad gul lök
    4-5 finhackade vitlöksklyftor
    1-2 tsk sambal oelek
    En klick tomatpuré
    Torkad oregano och persilja
    1/2 tsk socker
    Något kryddmått spiskummin
    2 tsk paprikapulver
    Några snurr på chilikvarnen (torkad stark chili)
    Kycklingfond alt. lite kantarellfond
    Krossade tomater + vatten ur samma förp.
    Torkade/frysta trattkantareller från höstens skörd
    En skvätt grädde.
    Salt&peppar!

    Kokas minst(!) en timma innan svamp och grädde åker i!

    Brukar måtta lite som jag känner för. Men det här är väl ungefärligt! Serveras med spagetti och en hel del parmesan!

    [Svara]

    Hans Reply:

    Låter gott! Sambal och spiskummin är kul! Ibland gör jag nåt jag kallar ”Afrikansk köttfärssås” vilket givetvis är ett uselt namn, men i den har jag just spiskummin men också mynta, valnötter och muskot. = Gott, det också!
    Tack för ditt bidrag!

    [Svara]

  • Svara Fru Minimalist 13 februari, 2015 at 12:14

    Jag tycker inte man behöver krångla till det för att få det otroligt gott! Nedan är mitt och Herr Minimalists favoritrecept på en smakrik och god köttfärssås:

    400 gram svensk nötfärs
    400 gram eko krossade tomater
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    2 msk tomatpuré
    1 msk kalvfond (Touch of Taste)
    1 lagerblad
    oregano, salt och peppar

    Finhacka lök och stek i smör. I med nötfärs och låt den bryna med löken. Blanda i krossade tomater och ca 1 dl vatten. Tillsätt fond, tomatpuré, vitlök, lagerblad och övriga kryddor. Låt såsen småkoka under lock i 30-40 minuter.

    Servera med bönpasta eller vanlig pasta.

    [Svara]

    Hans Reply:

    Japp, som sagt: Det är ju närmast unikt med en maträtt som alltid blir god och uppskattad, hur man än gör. Gillar även de här pang-på varianterna!
    Tack för ditt bidrag!

    [Svara]

  • Svara Malin Meijer Lundkvist 13 februari, 2015 at 12:18

    800 g nötfärs
    Olivolja
    1 stor rödlök, finhackad
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    2 stora morötter, finrivna

    Fräs ovanstående

    Tillsätt

    Ca 2 msk Touch of taste Italy kalvfond
    Ca 1 dl mustigt rödvin
    Ca 1 dl hackade örter (oregano, basilika, timjan)
    Ca 1 dl tomatpuré
    1 burk plommontomater
    Salt och peppar

    Låt koka minst en halvtimme.

    [Svara]

    Hans Reply:

    Låter gott. Ser ut som att den blir ganska stark och köttig (tänker på mycket kött kontra ganska lite tomat). Ska prova!
    Tack för ditt bidrag!
    /Hans

    [Svara]

  • Svara Studentmamman 14 februari, 2015 at 12:00

    Jag gjorde en vegetarisk köttfärssås med linser som bas när jag var en fattig student….det var längesen jag gjorde den nu men jag minns att den var toppengod och uppskattad av studentkompisar…och ja, som synes av namnet är jag fortfarande student…bara inte lika fattig 😀

    Jag har inga direkta mått i minnet men here goes:
    1 burk(?) röda linser i olja eller vad de nu ligger i (skölj av dem innan)
    1 burk krossade tomater
    Vatten
    Rivna morötter
    Svamp (om man har)
    Lök
    Sjukt mkt vitlök
    Buljong
    Ngt sött typ socker/honung/sirap
    Tomatpuré eller möjligen ketchup
    En slatt från ngn överbliven rödvinsflaska

    Stek lök och vitlök först och ha sen i allt annat, rör om och låt puttra i 45-60min.
    Smaka av med salt/peppar och kanske mer sött om du hade extremt mkt rödvin kvar sen senaste festen 🙂

    [Svara]

    Hans Reply:

    Vilket roligt recept. Lovar att prova! (Bonuspoäng för ”En slatt från ngn överbliven rödvinsflaska”)

    /Hans

    [Svara]

  • Svara Emma 15 februari, 2015 at 11:52

    Jag brukar inte mäta men ungefär så här.

    800 gram nötfärs
    1-2 gula lökar
    3 klyftor vitlök
    2 burkar krossade tomater
    3 msk tomatpure
    2 morötter
    champinjoner
    1 Zucchini
    1 paprika
    1 tsk socker
    3 msk fond
    2 dl grädde
    salt, peppar, chili, kummin och oregano.

    Puttra i 1-2 timmar

    Just nu har jag en köttfärsås på ditt recept stående på spisen. Ska bli spännande att prova!

    [Svara]

    Hans Reply:

    Intressant med kummin! Ska testas! Hur gick det med dagens recept på spisen?
    /Hans

    [Svara]

  • Svara R 17 februari, 2015 at 21:41

    Såg att många hade rödvin i såsen, så mitt tips gäller rödvinet 🙂 om det blir en skvätt av rödvinet kvar i flaskan efter veckolsutet eller lite kvar i påsen av lådvinet efter festen -> frys in vinet i småa påsar eller i iskuber! då har man alltid lite rödvin att tillägga i såsen 😉

    [Svara]

  • Lämna kommentar