Lofsan

Grekisk lax med snöre – Hans gästbloggar

Semestern har nu tagit slut för den här gången för många av oss, men tack och lov betyder inte det att själva sommaren är slut. Ännu lyser solen, vattnet är varmt och i många veckor till kan vi både laga och äta mat utomhus. Här hemma äter vi mest vegetariskt och fisk och gillar att grilla. För ett par veckor sedan fick ni ett recept på pulled lax och den här gången vankas det fylld lax med snöre. Att använda snöre i matlagning är kanske något vanligare i proffskök än hemma hos privatpersoner, men testa gärna att fylla kött, fisk, fågel, kål, med mera med saker du gillar och sedan binda ihop det hela till ett fint paket. Det blir smakrikt, saftigt och snyggt! Det är viktigt att det är ett riktigt steksnöre, som tål höga temperaturer utan att brinna eller gå sönder.

Idag längtar vi lite till vår greklandsresa om ett par veckor och testar därför en greklandsinspirerad laxgrillning att fylla två marinerade laxsidor med citron, färsk rosmarin, mynta, honung och halloumi och sedan servera det med en kraftfull sallad med bakade körsbärstomater, grillad broccoli, aubergine, aprikos, valnötter och persilja. 

Det här behöver du (för 4 vuxna pers):

Ca 1 kg färsk lax

Fyra kvistar färsk rosmarin

Färsk mynta

1 st halloumi i skivor

1 skalad citron

1 pressad citron

2 dl vin

0.5 dl olivolja

Flingsalt + svartpeppar 

Ett knippe broccoli (gärna den smala sorten som ibland kallas sparrisbroccoli)

Två tråg körsbärstomater

1 dm aubergine 

Ett paket knaperstekt bacon

4 st torkade aprikoser

0.5 dl valnötter

0.5 dl grovt hackad blad persilja

Och så lite kryddor + ingredienser till en bra vinaigrette.

Gör så här:

Dela laxen i två halvor, tvärs över. Marinera i ett par timmar i en tät plastpåse (vin + 1 pressad citron + 0.5 dl olivolja + salt och rejält med malen svarpeppar). 

Under tiden gör du salladen! Gör varje broccoli individuell och dela dem sedan på längden i halvor. Halvera tomaterna, strimla aprikoserna, skär auberginen i 1 dm breda skivor.

Baka tomaterna i ugn genom att lägga dem i en oljad form i 100 grader i ca 1 timme, salta lätt (detta moment kan du göra dagen innan om du vill).

Salta också aubegineskivorna och låt dem svettas i 10 min. Tryck sedan ut det vatten som sipprar ut genom att pressa en kökshandduk mot dem. Rosta valnötterna i het stekpanna tills de får fin färg och luktar sådär ljuvligt. Mot slutet slänger du i aprikosstrimlorna, så de också får lite färg. I samband med grillningen ska du sedan grilla broccolin och auberginerna, men nu har du allt du behöver till salladen, så snart som tomaterna är klara. 

I väntan på det gör du vinaigretten: Blanda lite pressad citron med en rejäl tesked dijonsenap + en tsk flytande honung. Blanda med ca 0.75 dl olivolja av god kvalitet och smaka av med salt och malen svartpeppar + lite pressad vitlök. Det ska vara rejält med sting och sälta. 

Häll av marinaden från laxen och lägg bitarna med skinnsidan ned på en stor skärbräda. På den ena biten breder du nu ut halloumiskivorna, de hela rosmarinkvistarna, ringlar över honung (mer än du tror), strör över flingsalt + mynta + rejält med svartpeppar. Lägg den andra laxbiten ovanpå så att köttsidorna möts. Bind nu om hela härligheten med snöre. Det behöver inte alls vara sådär proffsigt snyggt som man kan se på bild, det viktigaste är att inte innehållet trillar ut under tillagningen. Du ska dra åt så det sitter rejält fast. 

Nu är det dags att grilla! Börja med laxen!

Grilla först i mitten av grillen ett par minuter på varje sida så laxen får fin färg och flytta sedan ut den till sidan av grillen. Grilla sedan broccoli och aubergine så de får fin färg. Lyft bort dem från grillen och låt dem svalna. Laxen får ligga kvar lite vid sidan av den värsta värmen UNDER LOCK i ca 10-15 min, beroende på tjocklek. Känn efter med fingret om den verkar fast och fin. Många gillar att den är lite halvrosa och bara nästan klar i mitten. Personligen gillar jag inte det utan vill ha den färdig. I väntan på laxen dukar du och snor ihop salladen: Då varvar du försiktigt broccoli, aubergine, valnötter, aprikoser, bacon, persilja och strör sedan över de bakade tomaterna, som nu efter bakningen har fått kraftigt koncentrerad smak – men de är löjligt sköra och sårbara, så var snäll med dem. Ringla över lite av dressingen och låt dina gäster justera efter smak vid bordet. 

När laxen känns klar klipper du upp snöret och serverar som det är, det är snyggast tycker jag. Vid portionerna behöver den översta skinnbiten dras av såklart, alternativt att du öppnar upp paketet, men det tycker jag du kan bestämma själv. Nåt ska du bidra med. OBS att denna rätt går utmärkt att göra i grillpanna, i stekpanna (med lock) eller i ugn, om du saknar grill, grillkol eller har grannar som inte gillar att det osar. 

Iskallt vatten eller fläderdricka passar fint till, alternativ ett väl kylt vitt vin som i så fall bör ha rejält med power i sig. Det behöver inte vara dyrt, testa till exempel Mauro Chardonnay (Art nr 32008) för 62 kr, som är somrigt citrussmörigt men med ekfatstoner som funkar till denna ganska tunga och smakrika laxrätt!  

Lycka till och hör av dig om du  behöver hjälp eller undrar något. Kom gärna med egna grilltips – gärna på lax, fisk, vegetariskt och skaldjur! 

Njut av augusti!

I samarbete med Norsk fisk.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Svara Clara 11 augusti, 2014 at 22:16

    Hans for president!

    [Svara]

  • Svara Rebecca 12 augusti, 2014 at 15:10

    Hej fantastiska du!
    Jag tar en vild chansning att ställa min fråga till dig här.
    Jag har använt mig mycket av tips och trix från dig och vill därför höra din åsikt kirng detta. Jag älskar träning i de flesta former och har tränat både styrka och kondition flera år. Nu är jag gravid och har mått väldigt dåligt nu i början. men hoppas så klart på att komma upp i lite fler pass snart om illamåendet lägger sig. Jag har läst att det är viktigt att träna bålstabilitet i början av en graviditet, vilka övningar är det då man bör utföra? Finns det något annat som är bra att tänka på vid träning och graviditet? Förstår om du inte har tid att svara på detta, men det vore så skönt att få höra din åsikt kring det.

    Med vänligaste hälsningar
    Rebecca

    [Svara]

  • Svara Karin 12 augusti, 2014 at 16:24

    Hans tycks ju vara en riktig mästerkock! Detta lät kanongott!

    [Svara]

  • Lämna kommentar