Lofsan

Första vardagen i nya hemmet

Första vardagen i vårt nya hem har varit lite seg för mig eftersom jag i natt sovit på fyra olika platser beroende på barnens status; i vår säng, i Sixtens spjälsäng (fast inte samtidigt som Sixten), på golvet i gräbsens rum bredvid Baxter och i våningsängen i Toms rum. Känner mig lite tröttbakis idag men fördelen med att jobba med träning är att oavsett om man har lust eller inte måste man köra passet ändå.

På måndagar tränar jag 30 mammor och 30 bebisar på Sats Stadion. Vi kör en konditionsdel 20 min på stepbräda och 25 min styrka med gummiband, viktplatta och kroppen som belastning.

I mitt instruerande fokuserar jag på att få mammorna att knipa samtidigt som de tränar samt att tänka på magstödet och att aktivera coren. Det är vanligt med framåtroterad hållning, oaktiverad hållningsmuskulatur och allmän okunskap och omedvetenhet kring muskelspännning och bäckenbottenträning och belastning. Första steget efter förlossning är att kunna knipa av kisstrålen. Andra steget är att kunna aktivera bäckenbotten i en knäböj. Nysa, skratta eller hosta utan att kissa på sig kommer någonstans därefter. Att kunna jogga eller hoppa utan att läcka är svårare än vad man kan tro om man inte fört barn vaginalt. Jag blir så himla ledsen när jag hör eller läser om tjejer som inte vågar träna för att de kissar på sig. Om man inte tränar på att knipa kommer man aldrig att lära sig det. Om ni vill kan jag göra ett inlägg med konkreta övningar och tips på hur man får starkare bäckenbotten efter förlossningen.

Vi vet inte om Sixten har vattkoppor, svinkoppor, höstvirus eller nåt annat. Han har i alla fall inga blåsor och ingen vätska, typ som finnar bara. Sjukvårdsupplysningen säger att det inte smittar om prickarna inte vätskar sig. Idag fick Sixten ändå vara med Hans på stan medan jag och Baxter var på Sats men imorgon får han följa med om det är samma status på prickarna som idag. De är färre och inte alls irriterade nu och det blir bättre för varje timme. Baxter har inte en enda prick men vi får se om någon vecka om han får samma symtom.


Baxter i body från Blingo, jeans från Zara och Timberlandkängor


Hans köpte textilier till sitt badrum idag så jag ska överraska honom med att sätta upp draperiet, handdukarna och lägga ut mattan. När han kommer hem ska vi äta bresaola och nåt till medan vi igår åt kyckling, halloumi, avocado och sallad. Så här ser en måltid utan kolhydrater ut. Jag brukar rekommendera just middagar och kvällsmål utan kolhydrater som ett enkelt sätt att minska både kalorierna och närma sig en lågkolhydratkost på ett sunt sätt. Om man inte tränar överhuvudtaget behöver kroppen inte kolhydrater, däremot kan hjärnan behöva sockerkicken för att den är van vid det. Ät isf kolhydrater på morgonen och förmiddagen när kroppen är som bäst på att ta hand om kolisarna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Karin 7 november, 2011 at 20:31

  Tusen tack för all inspiration du ger!!!
  Ser gärna ett inlägg om hur man kan stärka bäckenbotten efter förlossningen! Fick mitt andra barn för 3 veckor sedan och är sjukt sugen på att träna…
  Ha en bra kväll!!
  Karin

  [Svara]

 • Svara Petra 7 november, 2011 at 21:58

  Vill gärna ha tips på hur man stärker bäckenbotten!

  [Svara]

 • Svara Gunilla 7 november, 2011 at 22:00

  Gärna ett inlägg om ”knipträning”! Insåg när jag hoppade studsmatta med kidsen sist att jag höll på att kissa på mig :/ Annars verkar det funka okej. Går på medicinsk yoga nu och där ingår knip, fast de kallar det rotlås…
  Kram och hoppas du får sova bättre inatt!

  [Svara]

 • Svara Malin 7 november, 2011 at 22:04

  Ja gärna ett inlägg om bäckenbottenträning!!!

  Tack för en riktigt bra och inspirerande blogg!

  [Svara]

 • Svara Sofie 7 november, 2011 at 22:22

  Ser riktigt gott ut 🙂 Men angående kolhydrater, hur gör du när/om du tränar på kvällen? i dag exempelvis tränade jag bodypump mellan 19 o 20. ”Delade” upp min middag bestående av lax, fullkornspasta o spenat o käkade halva före o halva efter träningen. Är det ”fel” att äta kolhydrater så pass sent på kvällen även om det är direkt efter träning? Hinner kroppen ta till vara på det eller lagras det bara?

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Generellt rekommenderar man snabba kolhydrater tillsammans med protein efter ett träningspass, oavsett hur sent man tränar. Hur ser ditt kolhydratintag ut tidigare under dagen? Äter du kolisar till lunchen också`

  Jag äter snabba kolhydrater efter ett kvällsträningspass men inte innan utöver den andelen jag äter till frukost.

  [Svara]

 • Svara Sofie 8 november, 2011 at 08:42

  Tack för att du tar dig tid att svara mitt i flyttstök/förskolebesök/sjuka barn o allt! Jag äter alltid kolhydrater till frukost i form av gröt eller fullkornsmacka. Luncherna innehåller i regel inte pasta/ris/potatis utan för det mesta kyckling/fisk med sallad/grönsaker/omelett eller annat. Kanske ska satsa på ett litet mellanmål utan kolhydrater innan träning och ta riktiga middagen med kolhydrater efter?

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Ja, var mer konsekvent kring lunchkolisarna och ät lite kolhydrater efter träningen. Tänk på att inte ha dygnets största måltid för sent på kvällen bara. Om du har ätit regelbundet under dagen behöver du inte lassa på största middagen efter träningen.

  [Svara]

 • Svara Jennie 8 november, 2011 at 11:13

  Ja, klart vi vill ha ett inlägg om bäckenbottenträning!!
  Min bäckenbotten är efter 3 barn, varav de två första som kom tätt på varann och min kropp hann inte med, i väldigt dåligt skick… Jag har valt bort en del pass och övningar pga de hopp som ingår…

  Har försökt tänka på knipet när jag tränar, men det är gasnka svårt att få till tycker jag… Så ett sånt inlägg ser jag fram emot!

  [Svara]

 • Svara Anna 8 november, 2011 at 20:03

  Tips på övningar för bäckenbotten kan man inte få för få av. Ser fram emot ett sådant inlägg. Gärna med tips hur man öka belastningen på bäckenbotten med olika aktiviteter (dvs promenader, hopp, jogg, etc.)

  [Svara]

 • Svara Johanna - johannabolmgren.se 8 november, 2011 at 21:01

  Jag var till en uroterapeut efter förlossningen och hon sa att man INTE ska kunna knipa av kisstrålen (något jag aldrig nånsin kunnat) för att då skickar man musklerna fel signaler. När man kissar så är det en muskel som trycker ut kisset och en muskel som slappnar av så att kisset kommer ut, om man kniper då så stör man den naturliga mekanismen i musklerna… Men knipövningar är alltid bra förstås, och de ska man inte slarva med!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Då menar vi exakt samma sak. Jag var otydlig; man ska inte träna på att knipa av strålen men målet är att kunna göra det.

  [Svara]

  Johanna - johannabolmgren.se Reply:

  aha 🙂

  [Svara]

 • Lämna kommentar