Lofsan

Flyga med små barn eller bebis

Jag har blivit ombedd av flera läsare att skriva några rader om hur jag planerar, packar och tänker kring att resa, och framförallt flyga med barn eller bebis.

Det bästa rådet jag har fått och som jag gärna delar med mig av till andra föräldrar som ska flyga med små barn eller bebisar:

Att vara lugn och ha självförtroende när man flyger med småttingar är en konst i sig. De känner av ditt humör, så var lugn och glad så kommer din lilla barn också att vara det. Var alltid ute i god tid och ta höjd för att saker tar längre tid. Blöjbyten, matpauser på flygplatsen, boardning; allt kan hända och saker tar mycket mer tid.

Efter att ha gjort 25 flygresor med Sixten och Baxter som riktigt små har jag kommit fram till vilket handbagage vi behöver och vad som är onödigt för oss. I början hade jag med mig för mycket, det var tungt att bära på och tar plats vid fötterna= inte bra!

När Sixten och Baxter var under 1 år såg vårt handbagage på flygplan ut så här:

 • 6 blöjor/barn
 • Alvedon
 • Riskaka
 • Vällingflaska
 • Vällingtetror
 • Nappar
 • Pass
 • 2 klädombyten/barn
 • Våtservetter
 • Frottéduk
 • Smoothiepåse
 • Sked
 • Två leksaker
 • Skötunderlägg
 • Filt
 • Majskrokar

Jag brukar alltid ta med fler blöjor till flighten än vad som ”borde räcka”, det är inte antalet blöjor man ska spara in på i handbagaget… Dessutom är nappar som försvinner, till exempel hamnar två rader bort, under ett säte och så vidare förödande för humöret så bunkra upp med nappar, lättillgängligt även under start och landning. Trots att det alltid finns filtar på flyget tog jag alltid med en egen filt till barnet som luktar “hemma”. Trygghet under flygningen är viktigt tycker jag.

När vi reser till Turkiet den här gången ser barnens handbagage ut så här, bortsett från det kursiverade som fortfarande behövs, från listan ovan:

 • Inslagna små presenter tex bilar som de kan öppna på flygplanet
 • Två iPads med spel.Den bästa inspirationen på appar för barn finns på grymma bloggen App-O-Mama eller på Pappas Appar
 • Korta rör med Pringleschips, varsitt att kunna hålla i själv
 • Briotågen hemifrån

Ett tips inför flygresan är att tidigt uppmärksamma personalen på att ni reser med ett litet barn, hälsa ordentligt och “bonda” med flygvärdinnorna. Det har hjälpt mig att få lite extra uppmärksamhet och service.  Oavsett om ni reser reguljärt eller charter kan det löna sig att ringa till flygbolaget innan och få ett säte tilldelat er. Extra utrymme kring benen är guld värt! Fråga också om det finns så kallad crib eller säng till bebisen på planet, speciellt om ni ska göra långflygning, till exempel över Atlanten. I den lilla väggfasta sängen kan bebisen sova och leka och föräldrarna kan få fria armar en stund. Barn under 2 år sitter alltid i vuxens knä på sin biljett medan barn som fyller 2 år innan eller under resan behöver ha en egen biljett och flygstol.

Bestäm i förväg om ni vill boarda först eller sist. Ofta så får barnfamiljer gå ombord först men då blir det också längre sittande väntetid på planet. Med små bebisar tyckte jag att det var skönt att gå ombord först men nu med Sixten och Baxter i springålder så går jag hellre på allra sist men då skickar jag gärna in någon annan som kan ta handbagaget och lägga i ordning det på hyllan precis ovan sätet så att det inte blir fullt där innan ni kommer på plats. Jag minns när Sixten och jag skulle flyga till New York första gången, helt ensamma. Jag når inte upp till hyllan där handbagaget förvaras så jag var tvungen att be någon hålla Sixten (då 9 månader gammal) så att jag kunde klättra upp på armstödet för att nå vårt handbagage. Inte så smidigt men vad gör man? Jag har alltid rest med olika typer av bärredskap för barnen. När de var små hade jag en BabyBjörn och numer har vi varsin ErgoBaby som barnen kan sitta i när vi köar i passkontroller eller om de behöver sova. Det kan jag verkligen rekommendera.

Jag förespråkar verkligen att passa på att resa medan barnen är små. Under 2 år kostar barn nästa ingenting, och ju yngre de är desto mer sover de och. Med andra ord kan bebisar vara mindre krävande som resesällskap än lite äldre barn. Vi har rest mycket barnen och det är jag väldigt glad över. Nu när vi båda jobbar heltid igen finns det inte lika mycket tid till att resa mitt i terminer och ju fler barn desto mer omständligt men ändå, SÅ VÄRT. Nu är det bara ett par dagar kvar till vårt flygplan lyfter mot Turkiet och det helt nyöppnade Sunwing Resort & Spa Side East Beach och jag gjorde ikväll en nostalgitripp bland gamla bilder från flygresor till USA, Mexico, London och Gran Canaria som vi gjort de senaste två åren. Snart är det äntligen dags igen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Kommentarer

 • Svara lillal 25 juni, 2012 at 22:42

  Vilket bra inlägg å härliga bilder 🙂 ha en skön sem å hälsa flygvärdinniorna!!!! Kram

  [Svara]

 • Svara lillal 25 juni, 2012 at 22:43

  Gissar du Inte behöver fler resa m barn tips då du rest så mkt 😉 men finns ju en del hos mig annars;) kram

  [Svara]

 • Svara Susanne 26 juni, 2012 at 05:58

  Vilka bra tips! De bokmärker jag tills det blir dags för oss. Kanske, kanske blir en resa slutligen av för oss i år. Tack för att du delar med dig! 🙂

  [Svara]

 • Svara Johanna 26 juni, 2012 at 08:18

  Å jag längtar till i höst då vi gör vår första flygning!

  [Svara]

 • Svara Alfva 26 juni, 2012 at 09:26

  Jag släpar faktiskt med näsdroppar också som extra säkerhet ifall AC-förkylningen satt in. Små onda öron är väl ungefär det värsta jag kan tänka mig på en flygning. Och så några tomma plastpåsar också vid eventuell åksjuka eller andra olyckor.. 😉

  Inte alls avis på er just nu. Nej, nej. Inte alls. Ha det så jäkla bra!

  [Svara]

 • Svara Tessan 26 juni, 2012 at 10:32

  Hej!!
  Hur funkar det med välling/ersättningstetror i och med vätska-förbudet??
  Med vänlig hälsning, Tessan

  [Svara]

 • Svara Anna 26 juni, 2012 at 14:05

  En extra tröja till sig själv brukar vara bra att ha också ifall det spills/kladdas. Eller om man spiller ner sig själv, inte alltid man kan skylla på de där små!
  Barnmat och välling får man ha med sig trots vätskeförbudet men man ska vara beredd att smaka på det ifall personalen i säkerhetskontrollen ber om det. Så packa extra tetror för hemresan i incheckade resväskan ifall man träffar nitiskt personal och behöver öppna alla i handbagaget!

  [Svara]

  Tessan Reply:

  Tack!! 🙂

  [Svara]

 • Svara Linn 26 juni, 2012 at 16:52

  Tänkte bara säga att det finns inte filtar på alla flyg! Hade samma tanke som dig och hade givetvis ingen filt med mig så vi fick sitta och frysa hela flygresan hem från Kroatien 🙁 ingen hit för barnen!

  [Svara]

 • Svara Mikaela Lee 26 juni, 2012 at 19:33

  Ja, man får gardera sig, det blir inte alltid som man tänkt sig. Hade bokat direktflyg NY-Stockholm men pga snöstorm blev det ordentliga förseningar och flyg via Köpenhamn med separerade platser, och 11 timmar i Köpenhamn. Då är man glad att man packade extra vällingpulver och blöjor!
  Håller med om bärsele -grymt på resmålet, flygplatsen, och i planet. Det räddade min natt på flyget ensam med grinig ettåring.

  Ha en trevlig resa! 🙂

  [Svara]

 • Svara Sophia 26 juni, 2012 at 20:16

  Fina tips för de lite mindre barnen tycker jag! Jag är mest fascinerad över att du ser så annourlunda ut på bilderna! <jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som gör det…:)

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Jag är ju i tre lägen på de bilderna;

  Antingen nyförlöst med Sixten, gravid med Baxter eller nyförlöst med Baxter så jag tycker att jag ser lite rundare ut i ansiktet på bilderna jämfört med nu.

  [Svara]

 • Svara ulrikatrendspanar 27 juni, 2012 at 12:51

  Hej tjejen!

  Härligt inlägg – bra tips!

  Vi åker också till Turkiet den 10juli med vår Karma 3,5 år – återkom gärna med tips om du har efter din resa, kram och ha en underbar semester/resa.

  Ulrika

  [Svara]

 • Svara Tips inför resan | Lofsan.se 7 november, 2014 at 23:13

  […] kan hända och saker tar mycket mer tid.)   ·      Packa handbagaget smart – HÄR har jag bloggat om ett bra handbagage tidigare.    ·      Spara inte in på saker […]

 • Lämna kommentar