Lofsan

Fjällvandra med barn

Som sagt, eftersom vi gör en fjällresa varje sommar så återkommer blogginläggen på temat vandra med småbarn. Men det är lika bra, det går inte att nog poängtera hur häftigt det är att kunna visa barnen hela Sverige, året om. Oavsett om våra barn blir skidungar som hänger i jibparken, åker offpist från tidig morgon till sen kväll eller allra helst stannar kvar i stugan när vi är i fjällen vintertid så har vi vuxna gjort mycket för att presentera miljön på alla sätt. Jag känner mig privilegierad som förälder att kunna erbjuda mina barn detta, oavsett om de växer upp i en lägenhet mitt i stan eller villa i Nacka. 🙂

Igår satte vi upp barnen på varsin rygg, tog på oss vandrarkängorna och gick uppför backen intill Märtaliften i Lindvallen. Jag och Sixten var ett team med ErgoBaby och Baxter satt på Hans rygg i en Vaude. Sixten väger nog 18 kilo nu men med ErgoBaby sitter han så nära och med benen på varsin sida om mina höfter så tyngdpunkten blir väldigt låg och bra. Hans har Baxter lite högre upp och längre ut från kroppen och även om Baxter väger mindre än Sixten blir ekipaget Baxter/Vaude tyngre och otympligare.

När man går i lite mjukare mark och med riktigt tung packning är det viktigt med rejäla kängor som stöd till fötterna, både för att minska skaderisken men också för att öka bekvämligheten. Hans har ett par sommarkängor från Salomon och jag ett par Merrell som jag använder året om.

Svetten rann från pannan och hjärtat slog stenhårt i branten på vägen upp men känslan när vi kommer upp på toppen är oslagbar. Man kan se det som ett träningspass eller som en upplevelse; oavsett så är det 100% inkluderande, alla i familjen kan vara med på sina villkor. Hejaklacken ingår när Sixten och Baxter är med. Men nästa sommar får nog i alla fall Sixten gå upp på egna ben.


Sixten fyller 4 år om en vecka och är lika van vid New York, London och den svenska fjällen året om. Häftigt!


Hans och Baxter tog täten både uppför och utför.


Teamet.


Sixten funderar över utsikten.


Jag är själv uppvuxen i svenska fjällen och mina föräldrar har visat mig den alla årstider. Det är häftigt att kunna erbjuda mina barn detsamma.


Sixten som älskar att vara nära och alltid med gillar koalaposen uppe på min rygg.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Kommentarer

 • Svara Erika 25 juli, 2013 at 11:16

  Jäklar så mysigt det ser ut!
  Den där inställningen har jag bestämt att jag också ska ha när jag får kids.
  Du inspirerar verkligen 🙂

  [Svara]

 • Svara fitnesscoachen 25 juli, 2013 at 11:50

  Jag har också köpt en Vaude till min dotter, dock är hon knappt 7 mån så vågar inte riktigt använda den än, men ser fram emot långa skogspromenader med henne på ryggen. Hon älskar redan att få sitta i Babybjörnen på magen och hänga med när jag fixar i trädgården!

  [Svara]

 • Svara Fru Minimalist 25 juli, 2013 at 13:06

  Verkligen inspirerande för alla barnfamiljer! 🙂
  Och bland det bästa med fjällsemestrar är ju att maten smakar så fantastiskt gott, både den ofta ganska enkla lunchen under själva fjällturen, men också middagen efter en dag ute i friska luften. Att man kan fylla på energidepåerna med choklad under själva vandringen med gott samvete gör det inte sämre 🙂

  [Svara]

 • Svara Rund är också en form! 25 juli, 2013 at 13:19

  Vi har funderat på att fjällvandra med våra barn. ´
  Några fler bra tips, mer än de ovan? 🙂

  [Svara]

 • Svara noli 25 juli, 2013 at 14:17

  Idag vilar ni väll?
  Kan behövas jag kan tro,,

  [Svara]

 • Svara missagda 25 juli, 2013 at 20:08

  Vad roligt att du skriver detta just idag. Jag skrev ungefär samma sak fast om segling, om hur jag vill ge mina barn det mina föräldrar gav mig när jag var liten.
  Ni verkar ha det underbart! Det förtjänar ni efter allt slit under övriga året. NJUT!

  [Svara]

 • Svara Linn 26 juli, 2013 at 09:09

  Jag måste bara fråga en sak. Jag har nämligen ett litet problem som blir större och större och behöver rådfråga någon. Jag älskar att träna och äta bra mat och har alltid gjort. Träffade min sambo för två pr sedan då vi hade samma intresse vilket är viktigt med tanke på så mycket tid som går till träning och planering. Nu är det dock så att han det senaste halvåret blivit en riktig soffpotatis och väljer fler och fler gånger ben and jerrys och sovmorgon före träning vilket har resulterat i ett par kilo plus på vågen. Inte det som är problemet men vad gör man med intresset. Jag blir så irriterad för vad han blivit och är inte alls den jag blev kär i. Vad hade du gjort med hans om han blivit så? Jag försöker motivera men han säger bara att han inte har motivation just nu. Det svaret har jag som sagt fått i ett halvår.

  [Svara]

 • Svara Jenny 28 juli, 2013 at 11:41

  Jag har aldrig fjällvandrat men tycker det verkar helt underbart och skulle väldigt gärna prova det. Sonen är 1 år nu och jag vill att han ska växa upp i en aktiv miljö där vi tillbringar mycket tid ute. Problemet är att min sambo inte alls är lika intresserad av ett aktivt liv. Han åker gärna iväg men använder hellre bil när vi ska se oss omkring medans jag tycker det är perfekt att se saker genom att gå och cykla. Vi får försöka kompromissa. Skulle vara trevligt att umgås med ”liknande” familjer för då kan man dela upp sig lite:-)

  [Svara]

 • Lämna kommentar