Videobloggar

Filmade övningar: Röhnisch Running School och Topphälsa Magazine på Playitas 2014

Ett av de sista passen på Röhnisch Running School som jag ledde förra veckan på Playitas tillsammans med Topphälsa Magazine var ett väldigt uppskattat träningspass med grenspecifik träning inriktad mot träning för löpare och framförallt kvinnor. Jag valde ut fyra fokusområden som kvinnor vanligtvis behöver jobba med parallellt med sin löpträning, för att förebygga smärta och framförallt bli starkare och mer effektiv i löpingen. Detta är övningar som man kan lägga in antingen tillsammans med sin vanliga konditionsträning eller i ett separat träningspass. Dessa övningar fungerar på alla nivåer och har en låg svårighetsgrad. Jag gillar när man kan jobba utifrån sina egna förutsättningar.

Del 1. Rörlighetsträning för korta höftböjare och stela skulderblad – typiskt för personer som sitter mycket vid dator.

Del 2. Knäkontroll och höftkontroll – symtomet är att knäna viker inåt i löpsteget, lösningen är att öka kontakten med musklerna kring säte och höft.

Del 3. Muskelkontakt med baksidan av låret – många springer med stort fokus på framsida lår och vader, med ökat engagemang av baksida lår blir löpsteget mer effektivt.

Del 4. Knäkontroll i hopp – även om löpning sker i en enda riktning: framåt, så behöver vi stärka muskler kring fotled, knäled och höft vid landning och frånskjut. Hopp ger oss goda möjligheter att explosivt och fartfyllt utmana balans och stabilitet,

När vi åker till Thailand i mars så kommer vi att jobba mycket med att bygga upp en övningsbank med övningar som känns roliga, effektiva och framförallt nyttiga för dig som vill satsa på ett starkt och skadefritt löparår 2015. Att bli en bättre löpare handlar så mycket mer än om att bara nöta kilometer så vem som helst kan vara med på den här resan så länge man har intresset och engagemanget med sig.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Svara Mari 25 november, 2014 at 19:52

  Grymt inlägg. Toppenbra tips 🙂

  [Svara]

 • Svara Alexandra 26 november, 2014 at 12:43

  Åh härliga Playitas! 😀

  [Svara]

 • Svara Malin 27 november, 2014 at 12:43

  Hur många ggr/vecka tycker du man ska göra dessa övningar om man för övrigt springer ungefär 2 mil/vecka. Tack för en bra blogg

  [Svara]

 • Svara Lina 28 november, 2014 at 07:09

  Wow! Precis den typen av övningar jag behöver- min höftböjare är så stel och påverkar hela min hållning!
  Tack!
  Du och din blogg är grym!

  [Svara]

 • Lämna kommentar