Lofsan

December, julfirande och konsumtionshets

I helgen firade vi första advent och jag som under min uppväxt inte varit särskilt julorienterad har gjort helomvändning och går all in. När jag var yngre hade vi storslagna julfiranden men jularna efter att mina föräldrar skildes minns jag som rätt nedtonade om vi ens firade jul tillsammans. Jag vill att mina barn ska ha positiva minnen från sin barndoms jular och anstränger mig för att hela familjen ska ha det bra. Det är inte bara julklappar till barnen som räknas, vi vuxna ska till exempel inte stressa fram till julafton för att hinna klart med alla projekt. I år åker vi bort över jul, det gjorde vi 2010 till New York, också. Jag tycker att det ska bli så skönt att inte fira jul hemma! Fram till jul har jag bokat in massa roliga saker och har fokuserat på att hålla kalendern kvalitetsinriktad. Det känns helt rätt för mig just nu.
 
 


I lördags passade vi på att få lite sol i ansiktet och tog en promenad till city för att köpa skidor till barnen. Förra året hyrde vi skidor men i år ska vi åka så mycket att det lönar sig att de har egen utrustning.


December är en stor konsumtionsmånad och det känns som att det eskalerar? I år mötte vi Black Friday i fredags för första gången brett i Stockholm och idag annonserar webshopar om Cyber Monday. Jag blir nästan lite anti till all konsumtion och skänker extra pengar till välgörenhet i december istället.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Kommentarer

 • Svara coachmilla.com 1 december, 2014 at 21:58

  Åh så fel fråga i ett anti-konsumtionsilägg (jag reagerade också på Black Friday och Cyber Monday och blev nästan lite förbannad), men vad kommer din underbara skinnjacka ifrån? Kram

  [Svara]

 • Svara Cina 1 december, 2014 at 23:58

  Åhhh vad jag känner igen mig!,
  Oxå skilda föräldrar…
  Mona 19 första jular var perfekta och allt enl tradition, Ystad ost, stöpte ljus och gjorde korv och lackade klappar!
  Sen skildes mina föräldrar och det blev tomt, krystat och jobbigt!
  Nu är lilla E 3 år och nu går jag all in i kaklet! Hon ska få, ha och minnas traditioner!
  Gällande konsumtion- helt osmakligt! Oxå skänkt och kommer skänka mycket!
  Önskar dig och dina fina en balanserad december och en god jul!! Kramen om!

  [Svara]

 • Svara Selma 2 december, 2014 at 14:53

  Är precis skild så här inför jul, känner att det kommer att bli svårt med julen. Vill själv ha nedtonade mysiga jular med familjen, men barnen är vana vid mycket julklappar. Ska försöka ha det mysigt de dagar jag har barnen och det får bli upplevelser blandat med en del saker så klart.

  Svårt med hetsen dock, som nya tonåringen dras med i.

  [Svara]

 • Svara Karin 2 december, 2014 at 17:11

  Visst är det trist att fokus har flyttats från julefrid till julestress! Helt rätt tänkt gällande att vuxna inte ska stressa för mycket heller – barnen känner av det. Då är det bättre att fokusera på att få klart några av de viktigaste projekten, och släppa mindre viktiga ”måsten”. Till exempel kan ni baka familjens favoritjulgodis, och strunta i att göra tio olika sorter. Barn minns en trevlig och fridfull jul mer än presenter som senare ändå hamnar i sopkorgen!

  [Svara]

 • Svara AktivaDagar 2 december, 2014 at 22:12

  Igenkänning. Har varit i fjällen några jular och det är så skönt och anti-stressande att åka bort. Och innan dess veta att man ska åka bort. Angående konsumtionen känns det som det helt gått överstyr med black fridag, cybermonday och alla dessa stressande kalenderlucke-erbjudanden… Ligger mycket i det Fredrik Lindström sa i sitt Vinterprat förra julen. Tål att lyssnas på fler gånger medan man begrundar sin samtid…

  [Svara]

 • Lämna kommentar