Lofsan

Chariot CX2 med skidor

Idag åkte vi för första gången skidor med Chariot CX2. Vagnen har flera tillbehör som man kan byta mellan; löparhjul, fästen att kunna fästa vagnen till cykel, vandringsset och det högaktuella skidsetet. Man tar bort de stora cykelhjulen från sidorna, behåller sprinten och fäster de smala minilängdskidorna undertill istället. Man ska inte ha några framhjul utan vagnen vilar på skidorna tillsammans med de långa armarna som man fäster i bälte kring midjan. Vagnen ser ut som en robot med skidsetet på tycker jag, den väckte stor uppmärksamhet i längdspåret häruppe i Tandådalen. På premiärturen fick lilla Baxter, 15 månader gammal åka själv i åkpåse från Orbit på mittensätet med sele från sidorna. CX2 har plats för två barn men den går absolut lika bra att använda med ett barn, selen är gjord så att barnet då ska sitta i mitten så att vagnen får en jämn tyngdpunkt.

Åkkänslan är bättre än förväntat, vagnen kommer lite stötvis framåt men inte så att det stör. Nerför går det riktigt fort och man får bra skjuts framåt av vagnen medan det såklart blir tyngre än vanligt uppför. Bältet kring midjan sitter skönt och stör inte alls. Bakom vagnen sitter en stor uppfällbar väska, perfekt att fylla med matsäck, sittdynor, kamera och extra kläder inför fikapausen i ett vindskydd.

Det ska bli spännande att prova Chariot med Sixten, 2,5 år gammal i också, bredvid lillebror. Oavsett hur tungt det blir är det så mycket lättare än att köra samma barn i släde eller pulka bakom. Eftersom den enda kontakten med snön är de smala skidorna så blir vagnen lättdragen jämfört med en pulkas kontakt med snön. Chariot CX2 ”niger” fint i ojämnheter i snön och justerar tyngdpunkten så att vagnen inte lutar i sidled över snövallar och liknande. I snäva kurvor och när jag kliver ur spår följer vagnen rörelsen bra och är mjuk och följsam.

Baxter, som inte är ett barn man lätt tillfredsställer, älskade att sitta i vagnen samtidigt som han kunde se oss framför sig hela tiden. Han hejade, tjoade och oooade sig genom uppförsbackar, nerförsbackar och snäva kurvor. Med en fluffig åkpåse och uppfälld lucka fick Baxter bästa förutsättningar på första parkett för att uppleva sitt livs första längdskidåkningspass.

Om man som jag är duktig, men ingen expert, på längdskidor (jag har åkt Vasaloppet på 8 timmar utan ett enda längdskidpass) rekommenderar jag att man ser Chariot som ett träningsredskap. Det är bättre att ta hela grejen att åka skidor med barnen i Chariot som ett träningspass i sig och inte förvänta sig att man ska kunna åka längdskidor som man brukar och jobba med tempot. Det blir ett större kraftmoment och jag tycker att det är lättare att få kontakt med ryggmuskulaturen när jag diagonalar än vanligtvis, utan barn på släp, men det blir på bekostnad av tempot och konditionseffekten. På mig får musklerna jobba mer än hjärtat.

Att åka skidor med Chariot CX2 är för mig en fantastisk möjlighet att visa mina barn en natur de inte skulle kunna uppleva vid denna ålder och årstid annars. Jag vill ge barnen goda förutsättningar att kunna använda och uppskatta den svenska fjällen redan i tidig ålder, ju äldre de blir desto fler verktyg får de till att kunna känna att den svenska fjällen är ”deras”.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Svara Johanna 1 februari, 2012 at 22:46

  Häftigt! Vilken upplevelse för Baxter!

  [Svara]

 • Svara Emelie 1 februari, 2012 at 22:54

  Åh coolt, han ser nöjd ut!
  Och din jacka är sååå snygg!

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Tack!

  [Svara]

 • Svara Jennifer 2 februari, 2012 at 08:44

  Det ser fantastiskt härligt ut! 🙂

  [Svara]

 • Svara Mikaela 2 februari, 2012 at 10:00

  Åh, nu blir jag också sugen på att åka till fjällen..

  [Svara]

 • Svara Kajsa 20 oktober, 2014 at 06:33

  Okej, CX2 alltså? 🙂 Frågade på senaste inlägget men fick svar nu 🙂 Blir nog en sådan ändå, men vore ändå tacksam för svar på hur det funkat om dom somnat i den?

  [Svara]

 • Lämna kommentar