Lofsan

Bugaboo Runner – Om att springa med barnvagn

Tidigare i maj så var jag med när Bugaboo lanserade sin nya barnvagn inriktad på löpning, Bugaboo Runner. När jag la upp en bild från eventet på min instagram så fick jag flera frågor om löpning med barnvagn så jag lovade att skriva ett helt blogginlägg på ämnet.
 
 I Stora löparboken för kvinnor har Jessica och jag gjort ett helt kapitel som handlar om löpning efter graviditet och särskilda träningsprogram för dig som vill börja springa efter förlossningen. Vi gjorde dessutom ett helt avsnitt i det kapitlet om löpning med barnvagn.
 
 Jag tycker att man bara ska springa med en vagn som är gjord och anpassad för löpning. Det finns flera nackdelar och risker med att springa med en barnvagn som inte är gjord för löpning tex att vagnen välter, börjar vobbla, är för tung eller saknar den stötdämpning som en löparvagn har. Jag har provat många (kanske de flesta) löparvagnar på marknaden och min erfarenhet är att ju mer du tycker om vagnen, desto mer vill du använda den. En löparvagn kan vara en dålig investering om den inte används men i mitt och många av mina klienters fall är löparvagnen det som avgör huruvida löpträningen blir av eller inte oavsett VAB, semester, bortrest partner och så vidare.
 
 Om det inte hade varit för löparvagnen hade jag aldrig haft möjlighet att kunna satsa så på löpningen som jag har gjort sedan barnen föddes. Det är först efter att jag blivit mamma som jag på riktigt känner att löpträningen är meningsfull för mig och att löpningen i sig har ett värde. Jag har varit mycket ensam med barnen när Hans har jobbat mycket och tack vare löpvagnen har jag kunnat skapa den vardagen som jag vill ha oberoende andra människor.
 
 När du köper löparvagn tycker jag att du ska tänka på detta:
 
 Vagnen ska ha handbroms och fotbroms.
 Du ska kunna springa med fullt steg utan att vara rädd att slå i fötterna i chassit.
 Du ska kunna ändra handtagets höjd under passet så att du kan variera greppet smidigt.
 Det ska finnas säkerhetsrem till handleden men den får inte vara så lång att barnet kan trassla in sig i den.
 Du ska kunna skapa vindskydd och solskydd för barnet. Barns ögon och kinder är känsliga för sol och vind, det bästa är om barnet kan åka baklänges skyddad mot vinden.
 Det ska vara långt avstånd mellan framhjul och bakhjul, då håller vagnen styrningen bättre. Jag gillar vagnar med fast framhjul.
 Vagnen ska vara så stabil men ändå smidig att du kan springa med bara en hand på handtaget.
 För bekvämlighets skull är det bra om barnen både kan sitta och ligga bekvämt. Det är inte alla löparvagnar som kan ändra sittpositionen.
 Luftdäck rullar mycket bättre än gummidäck. Lite större hjul är roligare att springa med tycker jag.
 
 När du springer med löparvagn behöver du anpassa tekniken en aning. Jag brukar tex rekommendera att man rullar lite mer markant på foten än vanligt. Det är viktigt att du orkar hålla bålen och bröstet rakt fram i färdriktningen. Det är tuffare att springa med vagn än utan och du kan se om någon inte är tillräckligt stark genom att dom pendlar med överkroppen i sidled. Sänk ner axlarna och kom fram med höften nära handtaget så att du inte springer med rumpan bakom dig utan höften under dig. Du blir mycket stabilare då.
 
 Kom ihåg att hålla handlederna raka så att du inte belastar dom i onödan när du springer!
 
 


Jag har fått låna en Bugaboo Runner att testa tillsammans med Baxter. Det är en helt ny vagn på marknaden som är tänkt att vara en renodlad löpvagn.


Bugaboo Runner har fast framhjul och långt avstånd mellan bakhjulen och även fram till framhjulen vilket gör den stabil.


Bugaboo Runner rekommenderas till barn som är minst 9 månader gamla. Baxter fyller 5 år i oktober och sitter och ligger oväntat bra i sittdelen. Suffletten går att fälla ner ännu ett snäpp för extra skydd.


På Bugaboo Runner kan du med hjälp av adapter sätta på vilken sits som helst av alla Bugaboos vagnar. Bee, Cameleon, Donkey och Buffalo funkar. Man köpa chassit enbart och använda sin vanliga sits till en vagn man redan äger eller köpa chassi med sits till och den sitsen är då lik Buffalo i det mesta.


Sitsarna kan vara både framåtvända och bakåtvända samt i alla vinklar sittande, bakåtlutade och helt liggande.
 
 Bugaboo Runner kostar ca 3500:- med enbart chassi och adapter samt ca 6500:- om du vill ha sitsen till också.
 
 I samarbete med Bugaboo.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Svara Erica 23 maj, 2015 at 22:47

  Att just kunna ha barnet mot sig även när man springer är något jag saknat i andra vagnar. Det kanske finns, jag har bara aldrig sett det. Verkar vara en fin vagn.

  [Svara]

 • Svara Klara 23 maj, 2015 at 23:06

  Tack för superbra tips! Vår lilla tjej är bara 5 månader än så jag har inte börjat jogga än, tänkte börja runt 6 månader. Men sen hoppas jag kunna springa många mil med henne i vagnen. Tar med dessa tips vid köp av löparvagn!

  [Svara]

 • Svara Linnea 25 maj, 2015 at 22:25

  Finns den som dubbelvagn?

  [Svara]

 • Svara Jenny 27 maj, 2015 at 00:54

  Hej!
  Är på jakt efter en joggingvagn för syskon.
  Dock så har jag önskemål om delad sufflett och helst en vagn som är godkänd för mer än 15 kg/sits för att kunna använda under lång tid.
  Hittar inte så många som uppfyller detta. Kikat på Thules urban glide 2 och urban jungle, även om den sistnämnda inte är en joggingvagn.
  Har du något tips på en bra syskonvagn att springa med?

  [Svara]

 • Svara Charlotte 8 juni, 2015 at 02:54

  Varför rekommenderas den från 9 månader?
  Om man använder liggdelen bör man väl kunna springa när dom är cirka två månader?

  [Svara]

 • Svara boel breland 9 december, 2015 at 15:56

  Hej
  Passar detta chassi till alla modeller?
  Med vänlig hälsning,

  [Svara]

 • Lämna kommentar