Lofsan

BodPodmätning på Ylab

Igår var jag på Ylab för att göra ett kroppssammansättningstest. Jag gjorde en likadan mätning i våras men det är först när man gjort två tester som man har användning för resultatet.

Hos Ylab på Drottninggatan kostar en sk BodPodmätning 400:- och tar en kvart. En bodpod är en tryckluftskammare som mäter över-och undertryck. Den känner hur mycket luft din kropp pressar undan och beräknar din densitet. Tillsammans med vikt, längd, ålder och kön beräknar den din kropps sammansättning. Den visar hur stor andel av din kropp som är fett, skelettet är alltid lika mycket i vuxen ålder så då kan man också alltså se vad resten av kroppen består av, nämligen muskler. Utifrån kroppens sammansättning beräknas hur många kalorier kroppen förbränner under en dag, både om man bara ligger ner hela dygnet och om man tränar.

I våras hade jag 16% fett, ca 8kg totalt och vägde ca 53 kg. Utifrån det resultatet var mitt mål att bygga mer muskler men bibehålla fettprocenten. 16% är lågt men inte för lågt för en tjej som tränar hårt.

Mitt resultat från igår visar att jag minskat min fettprocent till låga 12%, alldeles för lågt även för en vältränad tjej. Från 8kg total kroppsfett har jag nu bara 4kg. Jag har gått ner 1kg och väger 52kg. Då kan man räkna ut att om jag förlorat 4kg fett men bara gått ner 1kg i kroppsvikt så har jag byggt 3kg muskler. Det är inte bra att ha förlorat hälften av kroppsfettet men jag är nöjd med att jag lyckats bygga mer muskelmassa ändå.

Jag vill nu öka andelen kroppsfett igen. Jag förbränner ca 1300 kalorier en soffdag och 2500 en träningsdag. Som det är nu kommer jag inte upp till 2500 kalorier och det är därför jag förlorat så mycket fett. Jag har de senaste månaderna ätit frukost, lunch, middag och kvällsmål men från och med nu ska jag ta mig tid att äta ett mellanmål på eftermiddagen också. Jag kommer öka på andelen nyttiga fetter som nötter, avocado och olivolja också.

Att göra ett riktigt kroppssammansättningstest istället för att bara väga sig eller använda måttband är bra eftersom man får ut så mycket mer information om vad kroppen består av och inte bara vikten eller storleken. Även om jag känt på mig att jag ligger för lågt i fettprocent eftersom jag får ont i rumpan om jag sitter på golvet eller att många kläder sitter annorlunda är det nyttigt att se siffror svart på vitt. Jag är glad över att jag lyckats bygga mer muskler, det är svårare än att bränna fett om man känner sin kropp väl. Jag tycker inte att jag ser osunt mager ut utan stark och uthållig, det är mitt kroppsideal.

Nu har jag fått nya mål att sträva mot, nyttigt för mig som gillar utmaningar.

Lite bilder i från igår i samband med besöket på Ylab.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara I min lilla lilla värld 1 oktober, 2011 at 16:18

  12%. Herre Gud kvinna!! Du ÄR verkligen vältränad. Så du äter inget mellis innan middagen? Hur klarar du det? Jag hade haft blodsockerfall x100 haha

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Jag hämtar Sixten kl 15 så 1430-1545 är jag ute och då är det tusen andra saker son händer så jag hinner inte känna efter. Vi äter alltid tidig middag vid 1630 så jag går inte hungrig däremellan.

  [Svara]

 • Svara Matilda 1 oktober, 2011 at 17:14

  Jag är så imponerad av din mätning. Men hur sjutton gör du för att komma ner på en så låg fettprocent? Utesluter du kolhydrater? Ligger du ständigt på ett underskott? Hur GÖR man?

  [Svara]

  lofsan Reply:

  att ”lyckas” hamna fööör lågt är ju inte så bra, lagom är bäst. Men rent generellt så tränar jag hårt och varierat, jag äter 4 mål mat per dag, kolhydrater till frukost och det mål som är närmast efter träningen. Jag har provat mig fram och hittat en balans som fungerar bra för mig. Nu när jag vill öka lite i fettprocent ska jag äta fem mål istället.

  [Svara]

 • Svara Anna 1 oktober, 2011 at 17:20

  Så ”din före” bild och det är ju helt makalöst vad man kan åstadkomma med lite vilja.

  [Svara]

 • Svara Alfva 2 oktober, 2011 at 21:37

  Nu såg jag din bild från precis efter Sixten föddes och ärligt talat har min hjärna uteslutit att du någonsin sett ut sådär. För mig har du alltid varit vältränade Lovisa (och kommer alltid vara såklart). Men absolut ser man att du är mindre nu, men jag tycker mest du ser ut att ha en grymt stark kropp.

  [Svara]

 • Lämna kommentar