Lofsan

Besök av toxikologen

Det är flera som är nyfikna på hur vårt besök av en toxikolog i vårt hem gick. Syftet med besöket var att lära mig mer om hur jag ska tänka när jag väljer produkter till hemmet, barnen och mig själv. Jag älskar tex Victorias Secrets duschkrämer och deras bodylotion. När vi är i USA köper jag både massa sånt och så besöker jag Dermalogicas stora butik i SoHo och köper deras ansiktstvätt som jag älskar.

Dermalogica fick godkänt av toxikologen Eva, mina ansiktskrämer, peelingprodukter och serum från Kerstin Florian hade inte heller ämnen som är dåliga för människan. Däremot innehåller mina grejer från Victorias Secret för mycket färgämnen, parfym och konserveringsmedel för att bli ”godkända”. Om jag vill använda deras grejer ändå rekommenderade Eva att köra på duschkrämen och skippa bodylotion för den ligger kvar på huden medan man sköljer av duschkrämen.

Vår kökstvål och diskmedlet från Lilla Bruket har inte så utförliga innehållsförteckningar men av vad Eva kunde se var de bland de mest skonsamma köksprodukter hon möter i sitt jobb.

Barnen använder en duschkräm från Apoteket som varken innehåller färgämne eller parfym och den gjorde Eva tummen upp på. Vi använder inte våtservetter så ofta längre men den förpackningen vi har hemma nu är från Änglamark. Den är märkt både med Svanen (som innebär att produkten är snäll mot miljön) och Svalan som är Astma- och allergiförbundets märkning. Jag trodde förut att Svanenmärket sa något om att produkten var bra för människan så jag lärde mig något nytt.


Två produkter hemma hos oss som både är Svanenmärkta och Svalanmärkta, bra både för miljö och människa.

Vi pratade om kontaktallergi och varför det kan uppstå. Vissa allergier föds man med och en del överkänsligheter uppstår för att man kommer i kontakt med starka ämnen. Jag är känslig mot vissa metaller och kan inte ha alla typer av smycken. När jag var yngre fick jag utslag på magen av insidan på jeansknappen. Det kan vara så att när man blandar flera produkter som man tål var och en för sig blir effekten plötsligt större. Till exempel kan deodorant, duschkräm och tvättmedel i kläder reagera tillsammans så att det blir en cocktaileffekt och det blir irriterat på huden.

Att undvika hudkontakt med kemiska ämnen är det lättaste sättet att förebygga kontaktallergi. Eva tipsade om att spraya parfym på hårtopparna eller kläderna istället för direkt på huden. Jag brukar använda diskhandskar när jag handdiskar för att skydda mina naglar så då slipper jag komma i kontakt med flytande diskmedel där. När man väljer diskmaskinstabletter bör man välja såna som är förpackade i skydd så att man inte behöver komma i kontakt med medlet.

Vi filmade besöket när Eva var hemma hos oss och när filmen är färdigklippt så lägger jag upp den här.

I samarbete med Finish.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Kommentarer

 • Svara Julia 12 oktober, 2013 at 13:09

  värt att tänka på 🙂

  [Svara]

 • Svara Karin 12 oktober, 2013 at 18:38

  Ska bli kul och se!!

  En fråga.. Vill kunna variera min hemmaträning. Har handlar och kettlebells men vill önska mig en skivstång nu när jag fyller då jag har sett att du hade en riktigt bra övning där du använde olika redskap efter varann. Så snälla – har du ett tips på vilken skivstång jag ska köpa eller kanske rättare sagt var ? ::-)

  Tack för en riktigt bra blogg!!
  Karin

  [Svara]

 • Svara Susanna 12 oktober, 2013 at 18:45

  jättebra att du tar upp detta ämne! Vore intressant att höra mer om miljö-tänk i samband med träning och träningskläder.

  [Svara]

 • Svara mari 13 oktober, 2013 at 07:37

  Sjukt intressant. Ska bli kul att se klippet.

  [Svara]

 • Svara Grön lyx i Norrköping | erdoderdo 13 oktober, 2013 at 15:47

  […] och enkel med massage, eteriska oljor, rengöring och återfuktning med Weleda-produkter. Lovisa har nyligen haft besök av en toxikolog som berättat om gifter i hushållet. Mycket av det hon berättade känns som att det jackar in i […]

 • Svara Teresia Devenyi 17 oktober, 2013 at 20:17

  Mycket intressant.. Trodde samma som du när det gäller svanenmärkningen!!

  [Svara]

 • Svara Saskia Fahlsten 11 februari, 2014 at 20:06

  Kære Lovisa
  jeg er en dasnk caster, der sidder med et stsort reklameprojekt til hele norden, hvor vi rigtig gerne vil i kontakt med dig og høre om du kunne være interesseret i at medvirke. Jeg kan naturligvis fortælle en masse mere, men vil du ikke kontakte mig på saskia@anothercc.dk asap for mere information? Mange hilsener Saskia Fahlsten

  [Svara]

 • Lämna kommentar