Lofsan

Baxter, Lil'B, Backan, Köttfärs

Kärt barn har många namn.

Igår hade vi äntligen Baxters efterlängtade läkartid på en specialistmottagning för barn. Denna dag har känts som ett delmål för mig nätter när det har varit extra tufft.

Vi fick väga och mäta först hos en sköterska. 8 kilo nu. Vi träffade först en kvinnlig ung läkare på väg mot specialisttiteln. Hon startade med en vanlig undersökning, typ öron, hals, lyssna på hjärta och lungor, känna pulsen i ljumsken och så vidare. Efter det hade vi ett långt samtal som för min del nästan blev till terapi. Jag är sjukt ledsen över att Baxter ska ha ont och sova så oroligt.

Vi fick berätta om graviditeten, de första månaderna när Baxter fortfarande ammade, förkylningen han och Sixten åkte på och också hur nätterna och dagarna sett ut sedan dess. Hon ställde många följdfrågor och bekräftade oss väldigt väl. Jättebra läkare på det sociala planet!

Vi fick vänta en stund medan läkaren gick till sin kollega för att rådgöra, vi tittade på fiskarna i akvariet i väntrummet så länge.


Till slut fick vi träffa kollegan; en äldre manlig barnläkare med typ 1000 års erfarenhet. Läkaren sammanfattade deras samtal och dubbellkollade detaljer från symtomen med oss.

Båda läkarna var riktigt bra på tre saker:
1) Bekräfta och ta oss på allvar.
2) De frågade oss föräldrar ”som känner vårt barn allra bäst” vad vi själva har för tankar och idéer.
3) De gav oss riktiga strategier och handfasta metoder att prova.

Okej, så vilka resonemang förde vi fyra då? Precis som vi själva säger så är det inget fel på Baxter, han är inte sjuk, har inte feber och är jätteglad. Han har ont i magen, och slembildning, det är hans problem. Så här små barn är undantagslöst aldrig allergiska mot pollen, djur eller damm. Då utesluter vi det. Hostan i sig är bra. Det håller slemmet borta från lungorna så att Baxter inte får lunginflammation. Bebisar kan ju varken harkla eller snyta sig så slemmet tar alltid den lätta vägen bakåt i svalget. När bebisar drabbas av virus kan hostan ofta sitta kvar ofattbart länge, inget ovanligt med det. Däremot ska man vara uppmärksam på det som Hans och jag upplever som magont. Om magontet uppstår på grund av en födoämnesallergi som samtidigt retar slemhinnorna behöver Baxter byta kost en period och hoppas på att överkänsligheten växer bort.

Det är födoämnesallergispåret som kommer att gälla framöver nu. Så här små barn har inte tillräckliga resurser för att visa överkänsligheter på pricktest och liknande utan det är Livets test som får utvisa. Vi har fått två dieter att testa; en mjölkproteinfri kost och en glutenfri kost.

Vi ska testa varje diet under två veckor utan undantag.

Den mjökproteinfria dieten ska bygga på välling och gröt. EnaGo är skonsammast och finns som välling och som gröt. Till gröten kan vi använda fruktpuré, majskrokar funkar också bra som snacks. Annars ska vi vara försiktiga med livsmedel som innehåller flera ämnen, tex köpta matiga puréer.

Diet nummer två och den vi kommer att starta med heter EnFamil. Produkten är helt glutenfri och till för att behandla reflux. Alla symtom på reflux stämmer in på Baxter men lyckligtvis är det något som växer bort. EnFamil är en välling som i flaska har samma konsistens som vanlig välling men i magen när den kommer i kontakt med den sura miljön stelnar vätskan och blir till en gelé. På sätt stannar den kvar i magsäcken och åker inte berg- och dalbana i matstrupen och av misstag ner i luftvägarna.

EnFamil är inte helt lätt att få tag på men igår kväll åkte jag förbi Scheele och de hade några burkar i lager. Nu kör vi stenhårt på det här i 2 veckor och kollar om det blir någon skillnad.

Efter mötet igår känner jag mig stärkt på flera sätt; vi har blivit ett team, fyra personer som tillsammans hjälps åt. Dessutom är jag så nöjd med att vi har fått en riktig strategi med en stor förändring och inte bara ett råd om att sova med öppet fönster eller sova halvsittande. Baxters besvär ligger på en högre nivå än så.

Det kanske inte hjälper med dessa dieter, vi får se, men när klockan är 04 och livet känns riktigt tufft är det skönt att veta att vi har en strategi och en tidsplan att följa. Jag behöver ramar och en struktur att följa.

Håll tummarna för oss nu fina ni!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara Mimmi 18 maj, 2011 at 14:56

  Håller tummarna att det fungerar.
  Jag har en 7 månaders kille som har haft liknande symptom (långdragen slemhosta och skriker mycket) och honom tog de ett blodprov på för att utesluta födoämnesallergi, bla mjölk. Vet inte om det görs undantagsvis eller om det inte är helt tillförlitligt.

  [Svara]

 • Svara Sofie 18 maj, 2011 at 15:28

  Ska hålla alla tummar (och tår) för er! Skönt att ni blev tagna på allvar och att det kändes bra.

  [Svara]

 • Svara jennyn 18 maj, 2011 at 17:13

  Melvin drack oxå enfamil och det hjälpte jätte mycket.. våran läkare sa oxå det om allergi.. men han fick ändå testa allergi medicin förra året och han blev genast bättre med slem o hosta.. hoppas ni kommer fram till vad som hjälper:)

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Vi får testa och se!

  [Svara]

 • Svara Sandra 18 maj, 2011 at 17:17

  Håller verkligen tummarna för att ni hittar rätt nu. Vi har kört uteslutande med EnaGo till vår Ludvig, nio månader. Han blev rödflammig i kontakten med annan grön och kräkte sedan upp den. Var tydligen mjölkproteiner som spökade för honom. Skönt när man hittar något som funkar.

  Passar också på att tacka för alla videoblogg övningar. Helt suveränt!!! Kul med nya utmaningar och omväxling!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Roligt att du gillar övningarna!

  Skönt att EnaGo hjälper för er, det är ju kasst när de mår dåligt.

  [Svara]

 • Svara Stina 18 maj, 2011 at 17:51

  Hos båda mina har det varit mjölkproteinallergi och Bella fick utskrivet nutramigen. Lillasyster har fått pepti junior utskrivet. Finns det mjölkfria ersättningar i dagligvaruhandeln, alltså?

  Kram och hoppas Baxter blir bra!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Tack fina Stina!

  EnaGo finns på riktigt välsorterade matbutiker enligt läkaren men framförallt på Apoteket bakom disken.

  [Svara]

 • Svara Charlotte Siwers 18 maj, 2011 at 17:56

  Min dotter fick sitt forsta pollen allergi attack nar hon var 7 manader aven om det inte var mojligt enligt lakarna…det ar sakert inte det som din son lider av men jag vill i alla fall att Du ska veta att der AR mojligt.

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Okej, ja, han sa att det var ytterst ovanligt och inte det man undersöker i första hand. Baxter har inga andra vanliga symtom som kopplas till pollen annars förutom slemmet.

  [Svara]

 • Svara Lotta 18 maj, 2011 at 17:57

  Men Å så jävla skönt! Och tack gode gud för läkare som lyssnar och hör vad man säger, som fattar att man själv känner sitt barn bäst! Hoppas att ni får fortsätta ha samma läkare, det är guld värt. Härligt med två konkreta dieter att kunna köra på, sista varianten blir väl båda dieterna samtidigt 😉 Skämt åsido, jag hoppas verkligen att det ska hjälpa B och att ni snart ska få sova någorlunda många timmar i sträck. Men glöm inte bort er själv i det här, be om hjälp och passa på att sova ni också! KRAM och ha en fin kväll

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Fina Lotta som alltid peppar! Guld till dig!

  [Svara]

 • Svara lindasplace 18 maj, 2011 at 19:41

  Jag håller verkligen tummarna för er alla!!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Tack!

  [Svara]

 • Svara Madeleine 18 maj, 2011 at 20:38

  Hoppas detta fungerar så ni får sova. Min son är allergisk mot komjölksprotein och har ätit mjölkfritt sen han var ca 3 månader gammal. Vi har fått ersättningen Altera på recept från läkaren, det betyder att vi får 6 st burkar för 130kr istället för en burk för samma pris utan recept. Han har ätit sinlac gröt och nu äter han Enago. Enagon finns på de flesta mataffärerna här i Göteborg i alla fall. Jag tycker inte det är så krångligt att ge han mjölkfri mat det enda är att man får vara uppmärksam och läsa på förpackningarna.

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Superbra att veta, tack!

  [Svara]

 • Svara jojjan 18 maj, 2011 at 20:53

  Hoppas, hoppas det funkar! Håller tummar och tår!

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Me too!

  [Svara]

 • Svara Louise Kjellberg 18 maj, 2011 at 21:53

  Kramar & pepp & energi till dig & familjen !!!!
  Fortsätt vara just så positiv som du är, det är en stark tillgång 🙂

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Gulle dig Louise!

  [Svara]

 • Svara Frida 19 maj, 2011 at 08:05

  Håller verkligen tummarna att detta blev startskottet för lite lättare tider för lille B (och er föräldrar också såklart)!

  [Svara]

 • Svara Mary 19 maj, 2011 at 21:49

  Usch får ont i hjärtat då jag läser om era jobbiga nätter, så himla tungt när man inte får sova och tycker otroligt synd om stackars lilla B att ha sån hemsk hosta och magont :’-( . Så liten och behöva ha det så jobbigt och inte kunna sova. Hoppas att någon av kurerna hjälper

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Jag förstår att det har varit en tortyrmetod för fångar att inte få sova. 😉

  [Svara]

 • Svara petra 21 maj, 2011 at 08:39

  Hej, kan inte annat än säga att jag vet vad ni går igenom. lilla liv som nu är 18 månader har aldrig sovit, första 7 månaderna skrek hon bara och sov på oss, eller ammad eller kräktes, ät så glad att hon var mittt andra barn, att jag vågade stå på mig när bvckörde med att det är nomalt, hon växer som hon ska. nej det var inte normalt, jag var gravid igen och höll på bli galen, gick in i väggen och sjukskrevs. alla i familjen mådde illa å sov dåligt. ändå skulle vi kriga för att viggo skulle få lite ”egen” tid på dagis utan skrik, kriga för tid på barnavdelningen. men när vi väl kom dit vände de!! vi fick en superdoktor precis som er. som insåg att här sitter en sliten familj som måste sova. svår kolik och reflux blev diagnosen. och sen fick vi massa hjälp!! men man ska ju orka kämpa, det gör mig mest arg att ingen ville ta oss på allvar först. kram och hoppas att ni är lösningen på spåren !

  [Svara]

 • Lämna kommentar