Lofsan

Att montera bilbarnstol, Maxi Cosi Mobi

Tänk vad många nya områden man blir expert på när man blir förälder. Mitt senaste tillskott i listan av ämnen som jag numera titulerar mig professor i är bilbarnstolssäkerhet- och montering. 🙂

Jag läste hos NTF att man bör byta från babyskydd till bilbarnstol när barnet kan sitta stadigt utan stöd. Vi kanske bytte i senaste laget för Baxters del. Han satt ofta och drog sig upp mot sittande i handtaget. Det var framförallt jag, som var för bekväm och vill ha det smidigt, som var bromsklossen till varför vi inte bytte tidigare.

Både Hans och jag vill helst ha Baxter i passagerarsätet eftersom han ofta behöver hjälp med nappen eller vill ha leksaker när vi kör längre sträckor. Det är tryggast att ha Baxter i framsätet om jag åker ensam och vi fastnar i köer men som jag skrev så är vår bil en sjusitsig personbil med gigantiskt lastutrymme och då blir det lite trängre i kupén och Baxters stol fick inte plats framför Sixtens. Det är väldigt osmidigt att ha en bilstol bakom föraren eftersom Hans och jag har olika inställning på sätet och då måste vi spänna och släppa på bilstolen varje gång vi ändrar sätet. Väldigt tidsödande och energikrävande.

Kvar i bilen finns då bara två platser; bakom passagerarsätet och i mittensätet. Sixten har alltid suttit bakom passagerarsätet och klättrar i och ur själv. Då blir det mindre konflikter inför bilresan. Kvar till Baxter blir mittensätet där vår bil har trepunktsbälte (Maxi Cosi Mobi ska monteras med trepunktsbälte). Sagt och gjort: igår höll jag tummarna och provade att montera Baxter bredvid sin storebror. Vår stol MaxiCosi Mobi har ett stödjeben som måste vara max lodrätt, det får gärna vara lite framåt till och med. På Sixtens stol är det inga problem men vid mittkonsolen är det en bula som krånglar till men till slut fick jag till en position så att benet låser stolen samtidigt som stolen lutar mot båda framsäten. Perfekt!

Nu finns det ett helt säte bredvid för en vuxen att sitta på vid längre resor och gräbsen kan sitta och hålla varandra i handen och titta på film tillsammans. Det finns för- och nackdelar med vilket säte vi än använder men nu har vi valt en stor bil med plats för alla barn och och då är det denna lösning som passar bäst. När Hans åker med sina två äldre barn slipper en klättra in till mittenplatsen samtidigt som det är säkrast för ett mindre barn att färdas i mittenplatsen så långt från dörrarna som möjligt.

Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Jag har trott att det är lag på att små barn ska åka bakåtvända men det är tydligen bara en rekommendation. Däremot säger lagen att barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol eller bälteskudde. Det hade jag ingen aning om. Visste ni det?

Jag hoppas att båda gräbsen kommer att trivas i sina Maxi Cosi länge för stolen är urvuxen först när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten örat eller när de har passerat 25 kg. Det känns ju sjukt avlägset att mina gräbs ska väga 25 kg. Då är man biff ju. Undrar om de kommer att brottas lika mycket då som de gör nu.

Baxter invigde sin bilbarnstol igår, bredvid Sixten. Stolen var tydligen riktigt populär för Baxter somnade när vi lutade bak honom. Det är ju så himla smart med en bilbarnstol som faktiskt också är bekväm för barnet och inte bara säker.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Kommentarer

 • Svara kornelia - mamma till Nea 22 augusti, 2011 at 22:21

  tjusigt 🙂 vi har också den stolen å är supernöjda. Brnpassning på gym låter helt otroligt. Synd att vår lilla håla Ystad inte har det, det vore toppen ju!
  Hoppas ni haft en bra dag, kram

  [Svara]

 • Svara Mimmi L 23 augusti, 2011 at 22:12

  Ja, man blir verkligen expert på en massa olika saker när man fått barn, håller med!
  Precis sådär har vi våra stolar också, jättesmidigt. Vi har två Akta Graco Duologic2. Den ena sitter fast med isofix och den på mittenplatsen sitter med bälte, vår bil har dock helt platt golv så det var väldigt lätt att få till.
  Ja, att barnen ska väga 25kg känns verkligen avlägset!

  [Svara]

 • Svara Elin 28 augusti, 2011 at 15:14

  Vi har även vi en bilbarnstol från Maxi Cosi och är väldigt nöjda. Dina killar verkar ju trivas fintfint i baksätet 🙂

  Kramar från Elin

  [Svara]

 • Svara Adde 1 april, 2012 at 20:39

  Hej,

  Vill bara fråga dig hur lyckades du montera Maxi Cosi i mitten? Har inte du en mittkonsol som är upphöd? Hur sitter stödbenet, rätt vinkel? Är stolen lutad mot framsättena? Är den montead på säkert sätt så som du har det? Tacksam för tipsen, har bekymmer med min Maxi Cosi som jag gärna vill ha i mitten.

  Mvh Adde

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Jo, vi har en mittkonsol. Stödjebenet pekar rakt neråt och ryggen lutar mot sätena. Det man får vara noggrann med då är att inte flytta framsätena och att remmarna ner i golvet är ordentligt spända.

  [Svara]

 • Svara Magdalena 10 juli, 2012 at 21:17

  Hej! Hur gammal var Baxter när ni bytte stol? Som jag fattar det rekommenderas maxi cosi från 9 månader men ser att du läst att man kan byta så fort dom sitter stadigt själva. Vi är inte där än men att vänta till vår son är 9 månader innan vi byter känns galet. Han är snart 4 1/2 månad och sitter allt annat än tillbaka lutad i babyskyddet. Nyfiken i en strut är han! Kan man ha maxi cosin fram?

  [Svara]

  Shila Reply:

  Hej,

  Såg din fråga och visst kan man ha Maxicosi-stolen fram.
  Min sambo är ute nu och monterar in den fram på min lilla Clio.

  Med vänlig hälsning, Shila

  [Svara]

 • Svara linda 9 november, 2012 at 23:45

  ja e helt såld i Maxi-Cosi, Mobi men tänk på att när barnen blir större måste framsäterna fram mer o du montera stolen. de ska vara mycket större plats för benen än så du monterat nu!

  [Svara]

 • Svara short formal dresses for juniors under 100 1 januari, 2014 at 19:01

  Hello there, I believe your blog could be having internet browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

  [Svara]

 • Lämna kommentar