Lofsan

Att köpa vagn i New York

Hans köpte vår nya löparvagn på Manhattan i New York. Jag har skrivit ner några rader om hur det går till och vad man ska tänka på gällande skatt, tull och transport. Jag har ingen erfarenhet av att beställa vagn från USA med leverans till Sverige men kanske är det någon läsare som har gjort det och vill dela med sig av några rader?

Anledningen till att man överhuvudtaget ska köpa en vagn i USA är de (jämfört med Sverige) låga priserna på många märken och modeller, till exempel Urban Jungle ca 3500-5000 SEK, Bugaboo ca 7000 SEK, Phil and Teds 4000 SEK och Maclaren 2500 SEK.

Om du eller någon nära planerar att köpa barnvagn i samband med resa till New York finns det tre alternativ för att kunna ta med en vagn hem till Sverige:

1 Att beställa en vagn från ett företag i en annan delstat som levereras till hotellet eller annan adress. Det ska tydligen inte vara någon moms på dessa varor men jag är jätteosäker på hur det går till.
2 Att beställa en vagn från ett företag på Manhattan för det pris som amerikanare betalar med leverans till hotellet.
3 Att besöka en vagnbutik med lager, hämta vagnen och själv transportera den till hotellet och sedan till flygplatsen.

Jag tog i förväg kontakt med en återförsäljare mitt på Manhattan som heter Little Folks. De har alla vagnar i lager i butiken, även förra årets modeller till skamligt låga priser. De reserverade en vagn åt mig utan att jag behövde lämna kontokortsuppgifter. Däremot var jag tydlig med att vi var svenska köpare och att det var viktigt att rätt vagn skulle vara på plats på rätt datum.

En lista på fler återförsäljare i New York hittar du HÄR.

När Hans hade en ledig dag innan hemresa gick han till butiken, betalade med sitt VISA-kort och fick vagnen omonterad i kartong. På hotellet packade han upp vagnen, monterade den inför hemresan och plastade in den i avgångshallen för incheckning som specialbagage på flyget.

Det bästa för vagnen är såklart att den får åka omonterad i kartong hela vägen till Sverige men då kommer du med största sannolikhet bli stoppad vid svenska gränsen eller kanske redan i USA och få betala vid tullen. De flesta flygbolag låter dig ta med ett specialbagage som till exempel vagn utan extra kostnad om du reser med barn. Kolla upp det i förväg. Vi har köpt en prampack, ett fodral/väska som passar de flesta vagnmodeller på resan men det är ingen garanti för att vagnen håller. Däremot skyddar den mot smuts och gör ofta bagagepersonalen lite extra uppmärksamma.

Det man ska tänka på när man köper en vagn utomlands är att svenska konsumentköplagen inte gäller och du har svårt att reklamera den om den skulle gå sönder. Du får med andra ord räkna med att laga eller bekosta en reparation själv om vagnen går sönder. Vissa vagntillverkare ger garanti men då måste du vända dig direkt till tillverkaren och alltså inte den svenska importören.

Jag kommer bara köpa vagn i New York framöver: köp vagn billigt utomlands, sälj med vinst på Blocket när du har tröttnat. Om du inte själv ska dit; fråga snällt en släkting eller vän som reser så kan de säkert hjälpa er.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Skriv kommentar

 • Svara stellabystardust 5 mars, 2011 at 21:03

  Bra tips.
  Kan bara instämma, vi köpte vår Bugaboo Cameleon där och jag sålde den 1½ år senare för mer än jag köpte den för. 🙂
  Vi hade problem med den men det gick bra via huvudkontoret i Nederländerna, garantin gällde worldwide. Gjorde som ni, packade upp den och monterade och min man tog den på flyget som extrabagage gratis, trots att han inte hade något barn med sig på flyget. Man vill inte få tull! Men det är ju alltid risk att flyga med vagn (vår bugga blev pajjad till London t.ex…)
  Köpställe då var iallafall Buy Buy Baby (Chelsea, Manhattan), superbra butik! Ett måste varje gång jag är i NY.. Undrar vad jag ska hitta på när jag är där i juni. En P&T kanske, saknar ju ändå syskonvagn någon gång ibland, så då är det väl legitimt, eller? 😛

  [Svara]

  Lofsan Reply:

  Buy buy baby verkade jättebra men de säljer inte terrängvagnen, annars hade vi köpt där. Vi bor precis bredvid butiken när vi ska dit i maj. Ska bli kul att besöka butiken live!

  Klart du ska köpa en P&T, bara att sälja sen! 🙂

  [Svara]

 • Svara Löparvagnar, babyjoggers, strollies… « Miss Agda 15 mars, 2011 at 14:03

  […] Buggy Terrain- mycket snällt och nånting jag ser framemot. Hon har förresten även skrivit om hur det är att köpa vagn i USA. Jag kan tillägga att det är även enkelt att beställa varor till hotellet (så brukar vi göra, […]

 • Svara Mimmi 18 maj, 2011 at 07:39

  Tack för bra tips! Håller med Stellabystardust om Buy Buy Baby!

  [Svara]

 • Svara Johanna 29 juni, 2011 at 15:35

  Vad betalade ni för er vagn? Om jag har förstått det hela rätt har ni 2 sittdelar och en liggdel?
  Det är det vi har tänkt att ha också.

  Vad är det som skall köpas till av tillbehör så vi inte missar det när vi åker ner. Har aldrig haft en bugaboo så jag är inte så kunnig på dem vagnarna. 🙂

  //Johanna

  [Svara]

  lofsan Reply:

  Den kostade strax under 10000 med den dagens växelkurs. Det är två sittdelar och en liggdel ja. Du måste köpa så om du vill ha Duo Mode. Twin mode är två av varje.

  [Svara]

 • Lämna kommentar