Lofsan

Arja Saijonmaa – ett oväntat möte om sauna och hälsa


Det finns möten och så finns det möten. Arja Saijonmaa har för mig och många andra alltid varit känd som en artist och sångerska, men som bjöd in mig för att prata om något helt annat: Om hälsa, skönhet – och bastu. Erbjudandet var för spännande och oväntat för att kunna motstå. I julas träffades vi därför på Svenskt Tenns mysiga tesalong för afternoon tea med scones och champagne. Jag visste inte alls att Arja brann för sauna – bastubad – som en väg till hälsa och inre ro. Och definitivt inte att hon till och med har både släppt en bok om sauna och att hon säljer vackra bastuhus som är helt färdiga att installera, redo att använda. Dessa heter GIVETVIS Arjansauna.


Jag tog med mig Hans och Clara och tillsammans pratade vi i nästan två timmar om vår syn på återhämtning, meditation, mystik, saunahäxor och hälsa. Det var två timmar som försvann snabbt! Hans och Arja visade sig vara överens på flera punkter, bland annat att bastubadet är en rening för själen och så nära ett halleluja moment som det går. 🙂

Arja har gått väldigt seriöst tillväga och har mer eller mindre forskat om bastubad. Det var imponerande att höra hennes gedigna kunskaper om bastu och att få ta hennes syn på bastubad som rening, meditation och skönhetsknep. Sauna är helt enkelt en livsstil som Arja agerar som ambassadör för. Det är otroligt roligt att lyssna på en människa som brinner för något, och extra kul när det dessutom handlar om olika vägar till välbefinnande, inre ro och hälsa. Det finns ju inga patentlösningar utan vi måste alla försöka finna våra egna vägar. Och Arja har definitivt funnit sin! Hon har alltså ägnat många år åt att forska i bastuns historia och saunans koppling till den nordiska mytologin. Trogen sin mormors filosofi att ’’ett gammalt knep är bättre än tusen nya’’ ville hon samla ihop alla dessa visdomar och se vad som fanns i dem för dagens moderna kvinnor och män. Flera gånger kom samtalet att handla om Arjas ambitioner att skapa en ny bild av bastu – fjärran från den gubbiga machoimage som allt för ofta finns kring bastubad. I stället vill Arja lyfta bastu som ett jämställdhetsprojekt, en plats och en ritual där kropp och själ får mötas och där eftertanke tillåts. Att vara människa! En plats att vara lycklig på: ”Lyckligare människa än hon i den trygga badrocken finns inte i hela världen. Inte just nu, i denna heliga stund.”


Arja var en fascinerande kvinna att träffa, med många historier att berätta. Jag är nu väldigt sugen på att testa det riktiga, traditionella saunabadet, med vedeldad bastu. Eller varför inte rökbastu som sägs ge en magisk upplevelse av rening. Jag tror verkligen att det ligger något i det som Arja säger om vårt nordiska arv att kunna återhämta sig och lyssna på kroppen. Tyvärr finns det inga sådana ”riktiga” bastubad här i Stockholm, enligt Arja. Jag vet att Hellasgården har ett uppskattat bad som är öppet året runt, där man kan bada i sjön, givetvis i isvak på vintern. Är det någon av er läsare som känner till något annat bra bastuställe?


Jag ser fram emot att läsa hennes vackra bok nu efter att ha hört henne berätta om den. Jag har även ett extra ex om någon av er läsare skulle vilja få den som en sen julklapp? Lämna en kommentar här på bloggen så väljer jag en vinnare! Vinnaren kontaktas via e-post.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Kommentarer

 • Svara Heja mamma! 8 januari, 2014 at 22:05

  Vi har precis flyttat till hus med bastu. Har bott här i fem dagarvode har bastat tre av dessa :-). Älskar bastu och skulle gärna vinna boken! Kram

  [Svara]

 • Svara Elin 8 januari, 2014 at 22:09

  Ååå vad gärna jag skulle vinna Arjas bok!

  [Svara]

 • Svara Cecilia 8 januari, 2014 at 22:19

  Älskar också att basta! Brukar försöka få till det minst en dag i veckan efter träningen. Tycker det är en av de bästa grejjerna med SATS, deras bastuar(?) alltså. Har hört att de ska ha ångbastu i den nya anläggningen i Sumpan så tänkte åka dit och testa nästa vecka 😉

  Min mamma brukar basta med sina kompisar på Domarudden lite utanför Stockholm. De är ett finskt gäng som brukar basta tillsammans så antar att den är helt okej och där går det också att bada året om tror jag.

  [Svara]

 • Svara Sofie 8 januari, 2014 at 22:27

  Hade jättegärna velat vinna denna boken. Behöver verkligen stressa ner och då kanske bastu ett bra alternativ.

  [Svara]

 • Svara Linda 8 januari, 2014 at 22:59

  Min kära sambo är helt frälst i att basta. När vi flyttade in i vårt lilla radhus på 106 kvm så tittade han på torkskåpet i tvättstugan och sa:” Älskling, inte behöver vi väl den inte! ” och menade på att där kunde vi istället ha en bastu.
  Men med 2 barn och ständigt massa tvätt på tork så är jag glad att jag stoppade den galna id’e.
  Kanske Arjas bok kan få mig på andra tankar?

  [Svara]

 • Svara Pia 8 januari, 2014 at 23:05

  Hej!

  Vad kul att läsa om just detta 🙂 Jag är uppvuxen med bastubad då mamma (och mormor & morfar) är från Finland. Efter att vi ungar flyttade ut ur mamma och pappas villa hade de äntligen råd att bygga sin egen bastu som är mycket uppskattad, framför allt av mamma.

  I helgen var vi i Säfsen tillsamman hela familjen, föräldrar, syskon, respektive och barn och lyckligtvis fanns det bastu i stugorna – dock är det ingen som klarar av mammas nivå 😀 Lite kul i alla fall att barnen (3,4 och 5 år gamla) också ville prova och de gillade det skarpt.

  Det jag vill ha sagt efter allt babbel är att jag väldigt gärna skulle vilja vinna boken och ge som present till min älskade mamma – jag vet att hon verkligen skulle uppskatta den, särskilt som Arja har skrivit den 🙂

  Tack för en givande och inspirerande blogg!

  [Svara]

 • Svara Charlotta Malm 8 januari, 2014 at 23:06

  Hej!
  Jag skulle vilja ge denna bok till min mamma. I över 40 år har hon badat bastu och badat i sjön varje vecka, året runt!
  / Charlotta M

  [Svara]

 • Svara Första arbetsdagen och skön träning | erdoderdo 8 januari, 2014 at 23:13

  […] har också bloggat om vårt möte med Arja Saijonmaa i julas, spana in. Otroligt fina […]

 • Svara Susanna 9 januari, 2014 at 00:14

  Det här inlägget träffade mig rakt i hjärtat.

  [Svara]

 • Svara Susanna 9 januari, 2014 at 00:16

  Det här inlägget träffade mig rakt i hjärtat. Jag badar på Fredhälls badklubb och känslan av att komma in i bastun efter ett uppfriskande (iiiih!) vinterbad är oslagbar. Det gör under för kroppen och själen. Tror att Arja är helt rätt ute med sin bok!

  [Svara]

 • Svara Linda H 9 januari, 2014 at 08:01

  Hej hej,

  Då jag också älskar att basta vore det kul att
  få läsa något av Arja som verkar vara rätt person på ämnet.

  Hälsningar Linda

  [Svara]

 • Svara Mari 9 januari, 2014 at 09:10

  Riktig finne som jag är så låter ju detta väldigt spännande! 🙂 Vet inte hur jag har missat att Arja släppt en bok om bastubad?! Det är såååå skönt att bada bastu och slappna av efter träning eller när den riktiga träningsvärken sätter in.

  Nu har vi givetvis bastu i vårt hus redan, men jag borde kanske tänka om och se om vi kan sätta in en vedeldad bastu också! 😉

  Tack för en bra och inspirerande blogg, även när du inte skriver om bastubad! 🙂

  [Svara]

 • Svara Anna 9 januari, 2014 at 10:43

  Morfar är från Finland & de flesta av barndomens somrar har vi tillbringat där i stugan ute vid havet. Ingen elektricitet eller rinnande vatten utan ledorden var matkällare & vedeldad bastu. Trots att jag är en hypereffektiv människa som älskar högt tempo & utmaningar så har barndomen lärt mig att hitta lugnet i det enkla. Tror Arja är inne på rätt spår om sauna & hälsa/välbefinnande, kul du tar upp det! Själv blir jag varm långt in i själen då jag tänker på de iskalla doppen i havet & sen få springa in i värmen igen. Vore kul att få läsa boken & både minnas tillbaka & få ny input.

  [Svara]

 • Svara Lilly 9 januari, 2014 at 12:23

  I have a dream ….
  Vill bygga bastu ute i trädgården…
  Vi har milslång vy…
  Vi har ingen direkt insyn…
  Vi har ett lugnt och harmoniskt läge…
  Vi längtar efter tips och idéer att förverkliga detta…
  Tror på lugnet…
  Tror på själen att hålla den levande…
  Där med Basta!

  [Svara]

 • Svara Annika 9 januari, 2014 at 12:33

  Kan bara instämma med Arja -och Hans-om bastun. Vi har en vedeldad bastu vid sommarstugan, och från maj till oktober/november bastar och simmar vi i havet. Den avslappnade känslan i kroppen efter dom växelbaden, speciellt då vattnet är kallt vår och höst, är obeskrivligt skön! Och trötta muskler blir mycket piggare, till på köpet 🙂

  Hälsningar från Vasa/Finland!

  [Svara]

 • Svara Pernilla 9 januari, 2014 at 15:13

  Jag och min man kommer båda från Finland, men bor sedan 10 år tillbaka i Sverige. Nu har vi precis startat vårt största projekt hittills då vi ska bygga hus och självklart ska huset ha en bastu. Tyvärr ingen vedeldad bastu, men den bastun får jag istället njuta av i den Åboländska skärgården på somrarna. Min man fyller år i början av februari och Arjas bok skulle bli en perfekt födelsedagspresent till honom!

  [Svara]

 • Svara Maria Johansson 9 januari, 2014 at 16:39

  Åh vilken spännande bok, finns ingen bättre avkoppling än bastu. Givetvis har vi en i huset som används flitigt av hela familjen bättre fredagsmys finns inte. Här uppe i Norrbotten finns många vedeldade och det är en upplevelse som inte går att jämföra med en vanlig. Helt magiskt! Välkommen hit!!

  [Svara]

 • Svara Ingrid Paulsson 9 januari, 2014 at 16:58

  Jag älskar att basta och gör det gärna efter just träning och skulle gärna vinna boken. Hade faktiskt igår en helt fantastisk bastuupplevelse som direkt inte kan jämföras med bastubadet på sats 🙂 Var på Island på ett jobbmöte men då det slutade på eftermiddagen hann jag med ett besök på Blue Lagoon igårkväll. Så speciellt o häftigt att simma runt i mörkret i det varma vattnet och sen gå in i de olika bastubaden/husen, sitta därinne i värmen och titta ut genom panoramafönster över det ångande vattnet, över landskapet/lavafälten där ångan från olika källor steg upp, och över allt detta en fantastisk stjärnhimmel. Alldeles magiskt och helt trolskt!

  [Svara]

 • Svara Kristin 9 januari, 2014 at 17:00

  Det lät som en spännande bok. Sitter just nu i fjällstugan efter en heldags åkning har vi precis slagit på bastun och efter kvällsåkningen väntar dusch, ett glas vin och en stund i bastun med lite stretch 🙂

  [Svara]

 • Svara Veronica 9 januari, 2014 at 17:09

  Det låter helt underbart med bastubad som ren avkoppling för kropp och själ! Vinner därför gärna Arjas bok.
  Mvh Veronica

  [Svara]

 • Svara Niina Iinatti 9 januari, 2014 at 22:18

  Hej älskar bastubad! Vi har byggt en vedeldad bastu hemma på tomten och kan verkligen intyga att vedeldad bastubad är något extra:)
  Uppfriskande och rogivande
  Vinner gärna boken !
  Mvh Niina

  [Svara]

 • Svara Maria 10 januari, 2014 at 00:04

  Nästa gång ni är i Skåne får ni bada på Ribersborgs kallbadhus! De har både vedeldad – och ångbastu, och även en gemensam bastu för kvinnor och män. Annars trivs jag i att vara i ett utrymme endast för kvinnor, och återhämtas ensam fast tillsammans. Boken låter jättefin.
  /Maria

  [Svara]

 • Svara ewa 10 januari, 2014 at 06:58

  Jag älskar både att basta och att vinterbada!

  [Svara]

 • Svara Jaana 10 januari, 2014 at 09:04

  Jag är uppvuxen med bastubad då min mamma är från Finland. På somrarna åkte vi dit på semester och badade vedeldad bastu, badade oss rena i älven och piskade varandras ryggar med björkris. Min mormor sa alltid att om man var sjuk och ett bastubad inte hjälpte, då var det illa. Min mammas favoritartist är Arja och jag skulle vilja ge den boken till henne. Sedan när hon har läst klart den så lånar jag den 😉

  Hälsningar Jaana

  [Svara]

 • Svara admin 21 januari, 2014 at 17:15

  Hej allihop, tävlingen är nu avslutad! Happy sauna!

  [Svara]

 • Lämna kommentar