Lofsan

Är du A eller B och kommer du till C?

Jag får många frågor om hur du får motivation till att träna, och hur du ska orka kämpa även när det känns tungt. Jag vill berätta om en tankemodell jag tycker är intressant och som jag använder på mina PT-kunder, vare sig de är medvetna om det eller inte.

När du vill göra en livsstilsförändring så finns det flera sätt att starta förändringsprocessen på. Det finns mycket forskning kring motivations- och prestationspsykologi och reflektionerna är många. Ett koncept och tankesätt jag gillar är min modifierade version av ABC-modellen. Den handlar om att du bör starta på A eller B beroende på vilken typ av människa du är, vilka erfarenheter du har och vilken storlek av inre motivation och drivkraft du har.

A eller B som det står i rubriken handlar om vart du ska/bör starta i din livsstilsförändring. Denna modell bygger på en tanke om att du i förväg reflekterar kring hur du är som person och vågar fundera över vilka lärdomar du har har med dig från tidigare erfarenheter. Detta är ingen modell som sätter människor i fack utan en modell för att visa på skillnaderna i hur du tar dig an en förändringsprocess.

A står för ACTION och vänder sig till dig som behöver en spark i baken för att komma ur bekvämlighetszonen. Du har en inre drivkraft, du vet vad som är bäst för dig och hur du ska göra för att komma dit. Du ska bara GÖRA det. Du kan övningar att göra på gymmet, du vet hur du ska äta nyttigt osv.

B står för Behaviour och vänder sig till dig som inte insett att du behöver göra en förändring. Du är inte tillfreds med ditt liv men vet inte heller vad det är du saknar eller vart du vill. Du saknar kunskap och redskap och även om du vet vart och hur du kan hitta dom så kommer du inte till skott.

Antingen så behöver du jobba med:

-ditt A; vad du ska ta för aktiva beslut, hur du ska agera och genomföra dina förändringar. Hur du handlar. Du behöver lyfta på rumpan och JUST DO IT.

Eller:

-ditt B; din attityd, din inställning, ditt beteende. Hur du förhåller dig till träning, kost, utmaningar osv. Ofta är B-människor rädda för att misslyckas OCH lyckas.

Många människor tror att dom är A-människor men ganska snart bör och behöver dom upptäcka att det är B dom ska fokusera mer på. Att gå till gymmet och träna eller handla nyttig mat är inte svårt på kort sikt men att för alltid göra det med rätt inställning och ha kul på vägen är utmaningen. Det är därför man inte alltid ska börja med A – Action utan med B – Behaviour. För det är ditt beteende och inte agerande som avgör på sikt. Att agera tar dig till gymmet men det är din inställning som gör att du väl på plats får ut 100% av träningen. Det är din inställning som gör skillnaden som kommer att avgöra resultat; Att du kan träna med både hjärna och hjärta.

För ni förstår väl vad C står för? Consequences är just de konsekvenser din livsstilsförändring får. Antingen så lyckas du och får utdelning av din ansträngning eller så har du förhoppningsvis lärt dig något på vägen. För oavsett om du börjar på A eller B så hamnar du på C förr eller senare. Frågan är bara vad som döljer sig där.


Motivation till att träna hemma…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Svara Inspiration | detstoralivet 30 januari, 2013 at 20:04

  […] länktips, jag är nog en typisk B-människa. Rädd att misslyckas OCH att lyckaslofsan Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. Det här inlägget postades i […]

 • Svara Sabine-Välbefinnaren 30 januari, 2013 at 20:07

  Mycket bra skrivet och så himla sant! Som du säger så tror jag attjag behöver jobba på mitt A, men ibland är det inställningen och B som är lite ur funktion. Det beror så klart på vad det gäller. Jag har inte vart mycket för träning under mitt liv, men nu har jag kört yoga i några månader och har flera kurser inbokade. Senast var jag på yoga-retreat i Indien. Så detta är ett stort steg för mig som inte varit så bra på att komma igång. Tack igen för bra text! /Sabine

  [Svara]

 • Svara Emma - By Emma 30 januari, 2013 at 20:13

  Detta är min resa mot att hitta motivationen…

  http://byemmak.blogspot.se/2013/01/jag-trodde-att-de-ljog.html

  [Svara]

 • Svara Helena 31 januari, 2013 at 08:58

  Riktigt intressant läsning… Tål att tänkas på. Jag tror dessvärre att jag faller både på A och B. Skulle behöva en rejäl spark i baken många gånger, dels för att våga prova nytt och utmana mig själv. Samtidigt har jag väldigt lätt för att hoppa över träningen för att jag ”är för trött”, ”orkar inte gå till gymmet”, ”det är för halt, för kallt eller för mörkt”……

  [Svara]

 • Lämna kommentar