Lofsan

5 fokus för träning under graviditet

Nu på fredagsmorgonen har jag tränat en gravid klient. Eftersom jag får många frågor om just träning under graviditet tänkte jag dela med mig av vad jag alltid lyfter fram och fokuserar på med mina gravida tjejer. Detta gäller för dig med en komplikationsfri graviditet.
 
 1. Om du sover eller äter dåligt bör du prioritera det innan du tränar. Kompensera inte sömnbrist med träning för att orka vardagen.
 
 2. Sträva efter att bibehålla så mycket muskelmassa som möjligt under graviditeten.
 
 3. Fokusera på att kunna göra grundaktivering av bäckenbotten och de inre magmusklerna framför att kunna lyfta tungt. Om du inte orkar hålla aktiveringen bör du anpassa svårighetsgraden på övningen eller hur tunga vikter du kör med.
 
 4. Träna prestigelöst med fokus på genomförandemål framför prestationsinriktade mål. Beräkna hur många pass du hinner fram till förlossningen om du tränar 2-3 pass i veckan och bocka av efterhand.
 
 5. Ta hjälp om du känner dig osäker på hur eller vad du ska träna när du är gravid. Välj en PT som är van att träna gravida och som har förmågan att se dig i hela ditt sammanhang. Du ska känna dig trygg med att kunna öppna upp dig om dina rädslor och tankar kring din kropp och graviditet utan att bli förminskad och negligerad. Du förtjänar att bli tagen på allvar.
 
 Att träna under graviditeten är det bästa sättet att lägga grunden för att ”komma i form” efter förlossningen!
 
 


Lilla Baxter i magen hösten 2010. Exakt 4 år sedan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Kommentarer

 • Svara Resfredag 10 oktober, 2014 at 14:39

  Alltid lika klok! Jag har 2 dagar kvar till BF nu, ligger mest på soffan och väntar… Ska bli skönt att komma igång igen när bebisen är här!

  [Svara]

 • Svara Guide: Träning under graviditet | kostschema.com 13 oktober, 2014 at 09:04

  […] Fler råd från Lofsan >> 5 fokus för träning under graviditet […]

 • Svara Alex 13 oktober, 2014 at 13:01

  Jag har en fråga om konditonsträning. Jag leder spinning Intervall, och även om jag som ledare kan ”mygla” lite, så är det ju oundvikligt att jag kommer upp i puls. Och min förra graviditet så gick jag hos bm som hade liten koll på träning under grav. Hon sa att mer än promenader bör jag inte ägna mig åt, att det var farligt att komma upp i puls.

  Så hur ligger det till egentligen? Kan jag fortsätta leda mina pass om det känns bra?

  [Svara]

 • Svara Mammamage och styrkeprogression | erdoderdo 14 oktober, 2014 at 20:49

  […] massor – det senaste halvåret genom att själv repetera detta (som jag ju själv körde med Lovisa som PT när Ines var nyfödd). Efter att jag opererade bort min gallblåsa för två år sedan tappade jag […]

 • Lämna kommentar